Bacteria E.coli nu poate ajunge in legumele bio

Bacteria E.coli nu poate ajunge in legumele bio

Mai multe asociatii sustin ca agricultura ecologica si produsele „bio” protejeaza si nu contamineaza consumatorii cu E.coli, bacteria neputand fi prezenta in astfel de produse intrucat folosirea fecalelor umane, in care se gaseste bacteria, este interzisa la ingrasarea solului.
Asociatia Interprofesionala Bio, Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica Bio Romania si Centrul National de Teste Comparative arata, vineri, intr-un comunicat de presa, ca ar trebui supuse unor controale mai stricte din partea autoritatilor statului produsele alimentare ecologice, produsele conventionale si cele modificate genetic atat din productia interna, cat si cele provenite din importul intracomunitar si din tari terte.
„Agricultura ecologica si adevaratele produse «bio» protejeaza si nu contamineaza consumatorii cu E.coli. Toate produsele de origine vegetala, spre deosebire de produsele de origine animala, sunt sterile in interior. Este cunoscut faptul ca bacteria Escherichia coli tulpina enterohemoragica (EHEC), ce provoaca diaree puternica si hemoragii intestinale si uneori chiar moartea la om, nu se poate afla decat accidental pe suprafata acestora, si nu in interiorul acestora. O simpla spalare sub un jet de apa le indeparteaza definitiv”, au precizat reprezentantii asociatiilor.
Specialistii confirma ca bacteria se gaseste preponderent in fecalele oamenilor si in balegarul provenit de la bovine, dar acestea nu pot ajunge pe castravetii bio pentru ca in agricultura ecologica nu se admit la certificare si sunt strict interzise folosirea fecalelor umane la ingrasarea solului si folosirea gunoiului de grajd incomplet fermentat, adica cel ce nu a trecut prin faza de auto-sterilizare, ce implica distrugerea tuturor bacteriilor, atunci cand balegarul ajunge la temperatura de peste 60 de grade C, au mai spus reprezentantii asociatiilor.
Alte argumente aduse de specialistii in produse bio se refera la faptul ca sistemul agriculturii ecologice este inspectat si certificat de catre firme autorizate de Ministerul Agriculturii pentru verificarea respectarii legislatiei in domeniu si ca un principiu fundamental al agriculturii ecologice este trasabilitatea. Astfel, daca exista o problema la un lot de produse ecologice certificate se pot identifica producatorii pe filiera de produs pana la samanta, datorita certificatelor ecologice ce insotesc fiecare livrare de marfa.
„Daca produsul importat, in cazul de fata castravetii, ar fi provenit din agricultura ecologica, importatorul era obligat sa prezinte un certificat specific produselor alimentare ecologice, prin care se stabilea cu certitudine originea si modalitatea de cultivare. Oricum, bacteria EHEC se afla inevitabil si in mod accidental pe multe din legumele consumate de populatia intregii planete, si numai in Germania. De exemplu, Institutul Robert Koch a raportat in anul 2001 un numar de 800 – 1.200 de imbolnaviri cu E.coli in randul populatiei”, se mai arata in comunicat.
Specialistii atrag atentia ca, indiferent de ce natura sunt alimentele, regulile de igiena trebuie respectate cu strictete.
Autoritatile de sanatate publica si reteaua de boli infectioase supravegheza cazurile de boli diareice acute cu urme de sange, chiar daca in Romania nu a fost inregistrat niciun caz de infectie cu E.coli de tipul celei din Germania, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX consilierul ministrului Sanatatii Geza Molnar.
„In Romania nu au fost semnalate cazuri de E.coli O104 de tipul celor din Germania. Nu exista produse alimentare vegetale importate in aceasta perioada, nici din Germania si nici alte tari implicabile.Toate autoritatile de sanatate publica si reteaua de boli infectioase au fost atentionate, astfel ca orice caz de boala diareica acuta cu urme de sange se investigheaza sub aspectul unei posibile relatii cu Germania si nu numai”, a spus Geza Molnar, consilierul ministrului Sanatatii.
Potrivit specialistului, calea de transmitere in cazul bolii diareice este fecal-orala.
El a precizat ca Escherichia coli, bacilul coli, este prezent peste tot, si in mediu, si in intestinul animalelor si al oamenilor.
Ultimele buletine pe sistemul de alerta europeana arata clar ca nu s-a gasit dovada ca ar fi vorba despre castravetii dintr-o tara, desi pe respectivele alimente care se consuma in forma cruda s-au gasit E.coli enterohemoragic din care face parte si O104, a mai spus consilierul.
„Cercetarile sunt in curs. Ceea ce este ingrijorator este faptul ca acest episod dureaza deja de o luna, prea putin probabil ca sa fie vorba de un singur produs vegetal importat, pentru ca intr-o luna nu toata lumea se inghesuie pe un aliment. Al doilea fapt este ca boala este preponderent intalnita la femei adulte, peste 80 la suta avand peste 18-20 de ani. Oricum, dovezile clare si demonstrabile nu se pot produce de la o zi la alta”, a adaugat medicul.
Comisia Europeana a anuntat miercuri seara ca a anulat avertizarea lansata impotriva castravetilor bio spanioli, suspectati ca au provocat o contaminare potential mortala cu bacteria E.coli.
Tulpina bacteriei responsabile de epidemia care a provocat deja 18 morti in Europa, dintre care majoritatea in Germania, este „deja cunoscuta” la om, a anuntat vineri Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in timp ce alti cercetatori au afirmat contrariul, relateaza AFP.
„Tulpina care a fost identificata in Germania este destul de rara, dar cunoscuta la om”, a declarat o purtatoare de cuvant a OMS, Fadela Chaib, in cadrul unei intalniri cu presa.
Dar faptul ca tulpina a fost identificata intr-o epidemie constituie in schimb „o premiera”, a declarat ea. „Aceasta tulpina a fost deja identificata in cazuri umane, dar nu in epidemii”, a insistat ea.
Douasprezece tari au anuntat cazuri de contaminare cu bacteria e.coli enterohemoragica, a carei origine ramane necunoscuta, potrivit OMS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *