Sida cailor trimite la abator 600 de animale din Alba

Caii bolnavi vor fi adunati incepand de astazi si pana in data de 15 mai si dusi la un abator din judet unde vor fi sacrificati. Proprietarii vor fi despagubiti cu sume intre 1.000 si 3.000 de lei. Cei care refuza sa dea caii bolnavi la abatorizare vor fi amendati.sida cailor

Un numar de 623 de cai din judetul Alba vor fi sacrificati pentru ca sufera de anemie infectioasa, o boala incurabila si contagioasa. Proprietarii de cai vor fi despagubiti dupa ce exemplarul bolnav va fi evaluat de catre o comisie formata din reprezentanti ai autoritatilor si ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba.

Cei mai multi cai bolnavi in zona Apusenilor

Anemia infectioasa, denumita popular si sida cailor, este o malaladie provocata de un virus. Mai este cunoscuta si sub denumirea de febra de mlastina. Virusul are capacitatea de a infecta calul pe viata si provoaca atacuri intermitente de boala urmate apoi de perioade in care animalul pare sanatos. Virusul se transmite prin intermediul insectelor, tantari, muste sau capusi sau prin intermediul seringilor si acelor, sau a instrumentelor de potcovarit nesterilizate. Pentru acesta boala nu exista remediu si din aceasta cauza animalele trebuie sacrificate pentru a elimina focarele de infectie.

La nivelul judetului Alba cei mai multi cai care sufera de anemie infectioasa se inregistraeza in zona Muntilor Apuseni. „Dintre cele 623 de animale bolnave 280 sunt din zona Apusenilor. Pana la acest moment au fost evaluate 90 de capete, dar pana la finalizarea actiunii, in 15 mai, trebuie evaluate si sacrificate toate animalele bolnave”, a explicat directorul DSVSA, Vasile Beres. Procesul de imbaracare a cailor pentru a fi transportati la abator va fi supravegheat de Asociatia de protectie a cailor Ecvin Protect din Alba.

Proprietarii vor fi despagubiti

Comisia de evaluare a animalelor va stabili in functie de starea de sanatate a cailor, varsta exemplarelor si modul in care au fost ingrijiti suma cu care va fi despagubiti proprietarii. „Valoarea de despagubire pentru un animal este intre 1.000 si 3.000 de lei. Vom cadea la intelegere, DSVSA cu proprietarii. Este o campanie importanta si bine finantata, mai ales acum in vremuri de criza”, a mai spus Vasile Beres. Proprieratii de cai bolnavi de anemie infectioasa care vor refuza sa dea animalul pentru sacrificare risca amenzi intre 2.400 si 3.600 de lei.

„Pana acum am inregistrat patru refuzuri, de multe ori proprietarii se leaga si afectiv de aceste animale”, a mai spus directorul DSVSA. Pe langa amenda proprietarii cailor bolnavi trebuie sa respecte si niste reguli stricte de ingijire a animalelor. „Practic se instituie un fel de sechestru. Proprietarii nu mai au voie sa scoata animalul din grajd pentru ca reprezinta un focar de infectie pentru celalalte animale sanatoase. De asemenea animalul nu poate fi vandut”, a explicat Florin Balgradean, sef serviciu la DSVSA Alba.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *