Un comitet american a recomandat primul tratament preventiv contra SIDA

Un comitet american a recomandat primul tratament preventiv contra SIDA

Un comitet de experti a recomandat, recent, Agentiei americane pentru medicamente (FDA) comercializarea produsului Truvada, primul tratament preventiv contra maladiei SIDA, in ciuda temerilor exprimate de cateva asociatii potrivit carora aceasta initiativa ar antrena comportamente sexuale mai riscante.

FDA nu este obligata sa respecte recomandarile acestui comitet, dar ea le aproba cel mai adesea. Decizia FDA va fi comunicata pana pe 15 iunie, a precizat un purtator de cuvant al acestui organism american.

Cu o larga majoritate, 22 dintre experti s-au pronuntat in favoarea comercializarii produsului Truvada, creat de laboratorul american Gilead Sciences.

Votul a inclus trei sub-domenii. Cu 19 voturi “pentru” si 3 “impotriva”, expertii au recomandat autorizarea acestui tratament preventiv pentru barbatii homosexuali seronegativi. Cu 19 voturi “pentru”, 2 “impotriva” si o abtinere, comitetul a recomandat punerea in vanzare a produsului Truvada pentru cuplurile heterosexuale in care unul dintre parteneri este seropozitiv. Cu 12 voturi “pentru”, 8 “impotriva” si 2 abtineri, expertii s-au pronuntat pentru comercializarea acestui produs si “pentru alti indivizi care risca sa fie infectati din cauza activitatii lor sexuale”.

Truvada, o combinatie de doua medicamente antiretrovirale, este deja prescris pentru persoanele infectate cu HIV, virusul imunodeficientei umane care declanseaza SIDA. Costul sau variaza de la 12.000 de dolari la 14.000 de dolari pe an.

Eficienta preventiva a Truvada a fost evidentiata de rezultatele unui studiu clinic de amploare realizat din iulie 2007 pana in decembrie 2009, in sase tari, inclusiv in Brazilia, Africa de Sud si Statele Unite ale Americii, si finantat in mare parte de National Institutes of Health (NIH).
Truvada a redus cu 44% riscul de infectare la barbatii homosexuali care foloseau si prezervative.

Un alt studiu clinic a aratat faptul ca Truvada a scazut riscul de infectare cu pana la 75% la cuplurile heterosexuale in care unul dintre parteneri este seropozitiv.
Aproximativ 40 de persoane, inclusiv medici si infirmiere care ii ingrijesc pe seropozitivi, reprezentanti ai unor organisme private angajate in lupta contra maladiei SIDA si persoane infectate cu virusul HIV au venit sa depuna marturie in fata comitetului.

Unele dintre aceste persoane s-au declarat impotriva lansarii pe piata a produsului Truvada.

“Sunt preocupata de pericolul reprezentat de dezvoltarea unei rezistente fata de Truvada”, care este deja utilizat pentru tratarea seropozitivilor, a spus Roxanne Cox-Iyamu, medic care se ocupa de persoanele infectate cu HIV.

Infirmiera Karen Haughey considera ca acest tratament preventiv “nu va functiona, pentru ca natura umana nu face niciodata 100% din ceea ce i se recomanda”. Ea a facut aluzie la faptul ca Truvada, care se prezinta sub forma unor comprimate, trebuie luat zilnic pentru a fi eficient.
“Avem nevoie de un astfel de tratament, pentru ca in Statele Unite avem inca 50.000 de cazuri noi de infectare in fiecare an, mai ales in randul barbatilor homosexuali, iar noi nu am avut prea mare succes in ultimii ani pentru a scadea acest numar”, a declarat, inainte de vot, medicul Anthony Fauci, directorul Institutului National American pentru Alergii si Boli Infectioase (NIAID).

“Din acest motiv, orice medicament preventiv este important”, a adaugat el, insistand asupra faptului ca Truvada “nu ar trebui sa fie utilizat pentru a inlocui celelalte metode de preventie” existente, inclusiv prezervativul.

Potrivit unui studiu american publicat in luna aprilie, prescrierea de antiretrovirale cu titlu preventiv pentru barbatii homosexuali care prezinta un risc mare de a contracta virusul HIV – avand mai mult de cinci parteneri sexuali pe an – ar fi din punct de vedere economic o solutie rentabila si ar reduce propagarea infectiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *