Abuzul de zahar duce la marirea numarului unor boli cronice: diabet, obezitate, boli cardiovasculare si cancer

Abuzul de zahar duce la marirea numarului unor boli cronice: diabet, obezitate, boli cardiovasculare si cancere

Profesorul Didier Raoult, specialist in boli infectioase tropicale emergente la Facultatea de Medicina din Marsilia, pune in discutie in Le Point consumul exagerat de zahar si produse zaharoase.

In lume s-a lansat recent o avertizare pentru a incerca reducerea cresterii permanente a consumului de zahar, care are efecte nefaste asupra sanatatii si duce la marirea numarului unor boli cronice: diabet, obezitate, boli cardiovasculare si cancere. Multe efecte ale zaharului asupra sanatatii omului sunt asemanatoare cu cele ale consumului de alcool si in unele tari se pregatesc reglementari comparabile cu cele care privesc alcoolul.

Europenii nu consumau inainte zahar industrial, ci glucoza, fructoza si zaharoza proveneau doar din fructe si miere. Dezvoltarea filierei de trestie de zahar, apoi de sfecla de zahar a permis adaugarea de zahar in alimente incepand din secolul al XVII-lea pe Vechiul Continent. S-a adaugat zahar in numeroase alimente vandute in comert, deserturi, dar si in bauturi si chiar in produse sarate – ca de exemplu in mazarea la cutie. Ca atare, consumul de zahar a crescut mult, simultan cu marirea numarului de calorii consumate, care a dus in multe cazuri la obezitate.

Folosita direct de creier, glucoza deregleaza centrul satietatii. De 35 de ani se dezvolta regimuri sarace in zaharuri, pe care americanii le numesc ‘low carb’, cel putin la fel de eficiente ca regimurile ‘low cal’ sau hipocalorice, sarace in grasimi. Se pare deci ca incriminarea grasimilor ca principale suspecte in obezitate este partial falsa.

Consumul cronic de alcool si zahar prezinta multe riscuri comune, arata un studiu publicat recent in revista Science. Printre ele se numara hipertensiunea, afectiunile cardiace, tulburarile lipidice, pancreatita, obezitatea si chiar ciroza. In prezent, in Statele Unite, principala cauza a cirozei nu mai este alcoolul, ci obezitatea, datorata indeosebi zaharului. In lume au inceput sa se ia masuri impotriva consumului excesiv, cum ar fi in Franta taxarea bauturilor indulcite.

Aproape ca s-a generalizat prezenta zaharului in alimentatie, consecintele acestuia asupra sanatatii fiind deocamdata mai insemnate decat cele ale indulcitorilor artificiali (despre care se spune ca au efecte nocive), care n-au fost demonstrate niciodata. Lupta impotriva zaharului este fara indoiala urmatoarea miza in domeniul sanatatii publice, se incheie articolul din Le Point.AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *