Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a primit astazi, din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) confirmarea ca Municipiul Craiova este unul dintre cele 4 orase care au fost selectate sa devina partenere in cadrul noului Program ESCO de Eficienta Energetica in sectorul public.
Programul ESCO de Eficienta Energetica a fost lansat la data de 21 mai 2013, in Bucuresti, si are ca obiective dezvoltarea proiectelor-pilot in 4 orase care vor demonstra beneficiile mecanismului CPE (Contract de Performanta Energetica); identificarea barierelor si elaborarea unei legislatii nationale care sa incurajeze sustinerea dezvoltarii pe scara larga a proiectelor tip CPE; multiplicarea proiectelor tip CPE pentru un numar de pana la sase municipalitati, intr-o faza ulterioara si intarirea capacitatii de colaborare in cel putin alte 20 de municipalitati.
BERD a obtinut finantare de la Fondul Global de Mediu (”GEF”) pentru a dezvolta un Program privind Imbunatatirea Eficientei Energetice in Cladirile Publice din Romania. Programul se deruleaza pe o perioada de 5 ani, din noiembrie 2010, pana in octombrie 2015.
In urma documentatiei specifice depusa la procesul de selectie si a vizitei delegatiei BERD in Municipiul Craiova, in perioada 2-3 septembrie, Craiova a fost selectat ca oras-pilot in cadrul Programului ESCO de Eficienta Energetica in sectorul public.
In cadrul Programului ESCO, din Municipiul Craiova au fost aprobate a fi reabilitate 142 de imobile detinute de 46 de gradinite, 23 de scoli gimnaziale, 24 de colegii si licee si de Spitalul Clinicde Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ”Victor Babes”.
In cadrul Programului ESCO de Eficienta Energetica in sectorul public, orasele selectate vor beneficia de:
– asistenta tehnica gratuita pentru identificare si pregatirea proiectelor de eficienta energetica in cladiri publice (ex: scoli, gradinite, etc.) si/sau iluminat public;
– un mecanism privind finantarea de catre terti, prin care investitiile in eficienta energetica vor fi efectuate de catre o companie ESCO (companii de servicii energetice) si care vor fi rambursate din viitoarele economii de energie;
– facturi reduse de energie care vor conduce la reducerea presiunii asupra bugetului public;
– un nivel de confort sporit pentru cetateni, cum ar fi caldura si confortul in scoli, strazi mai sigure, iluminate corespunzator.