Guvernul japonez organizeaza licitatie internationala pentru extragerea combusitibilului uzat de la Fukushima

  0
  471
  Guvernul japonez organizează licitatie internationala pentru extragerea combusitibilului uzat de la Fukushima
  Guvernul japonez organizeaza licitatie internationala pentru extragerea combusitibilului uzat de la Fukushima
  Guvernul japonez organizeaza licitatie internationala pentru extragerea combusitibilului uzat de la Fukushima

  Guvernul japonez va lansa o licitatie internationala cu scopul de a gasi tehnicile cele mai adecvate pentru extragerea combusitibilului uzat din trei reactoare ale centralei nucleare avariate Fukushima.

  In august, autoritatile nipone au creat o structura insarcinata cu dezvoltarea unor mijloace tehnice necesare pentru desfiintarea a patru dintre cele sase reactoare ale acestui complex atomic devastat de un tsunami pe 11 martie 2011.
  Plasat sub tutela Ministerului Industriei, Institutul International de Cercetare si Dezvoltare pentru Desfiintare (IRID) urmeaza sa lanseze licitatia „cat mai repede posibil”, probabil pana la mijlocul sau sfarsitul lunii noiembrie, si sa devina un punct de contact cu interlocutorii straini.

  „Este vorba de aceasta data de cautarea unor tehnici de recuperare a combustibilului uzat, altele decat cea din in prezent”, a precizat acest oficial. Data licitatiei nu a fost definitivata, potrivit sursei citate.

  Aceeasi organizatie a lansat deja, in septembrie, o alta consultare internationala, cu scopul de a gasi solutii pentru problema apei radioactive de la Fukushima Daiichi pe care societatea Tokyo Electric Power (TEPCO) nu a reusit sa o rezolve, chiar cu ajutorul Guvernului de la Tokyo. Data limita pentru primirea raspunsurilor este de 23 octombrie, informeaza Mediafax.

  Zeci de propuneri au fost deja adunate. Tehnicile care vor fi dezvoltate pentru Fukushima vor fi in mod sigur de mare valoare pentru desfiintarea altor instalatii nucleare in lume, fapt ce explica insistenta unor actori straini de a lua parte la aceste activitati.

  Insa ei vor ca munca in comun sa nu se opreasca la cercetare si dezvoltare si, de asemenea, ca desfiintarea centralei Fukushima Daiichi sa nu fie monopolizata de japonezi, chiar daca o parte dintre acestia din urma considera ca este de datoria lor sa se ocupe de demolare pentru ca ei sunt responsabili de accident.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.