Tot apa si sapunul sunt mai bune!

0
476

 snesiblu_maini.jpgTot mai multi oameni folosesc servetelele umede, gelurile antibacteriene sau cele hidroalcoolice. Sunt prezente in ghiozdane, genti, buzunare, toata lumea le foloseste. De ce? Pentru ca reprezinta alternativa apei si sapunului, o alternativa necesara intr-o lume in miscare precum cea in care traim. Sau „ne spala pe maini”. De fapt, afecteaza microflora pielii, permitand microbilor sa intre in organism. Deci, face tocmai ceea ce ar trebui sa previna.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, face o comparatie extrem de sugestiva. Asa cum guma de mestecat nu poate inlocui periuta de dinti si pasta, nici gelurile hidroalcoolice nu pot detrona apa si sapunul. Pentru ca un gel hidroalcoolic are in compozitie mult alcool, vitamine, parfum, apa demineralizata, multi polimeri… De asemenea, contine propanol, un alcool care are capacitatea de a degresa agresiv pielea si afecteaza microflora normala a pielii.

Astfel, prin folosirea acestor produse, ne expunem microbilor, contaminantilor si razelor ultraviolete, alcoolul pe care-l contin aceste geluri afectand echilibrul natural al pielii si deci bariera de protectie a organismului.
Profesorul Mencinicopschi sustine ca „aceeasi actiune asupra pielii mainilor o au si servetelele antiseptice.”

Un alt specialist, doctorul Enache Gheorghe, medic primar boli infectioase, Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale „Victor Babes”, este de aceeasi parere: „Metoda cea mai buna de prevenire a infectiilor este spalatul temeinic cu apa si sapun. Niciodata un gel, spray sau servetel nu va fi mai eficient decat spalatul cu sapun”.
In legatura cu folosirea acestor geluri cu scopul de a tine la distanta virusurile gripale, medicul Enache Gheorghe este retinut: aceste virusuri sunt de natura aerogena, iar daca stranutam in palma nu putem sa le distrugem cu ajutorul acestor geluri.

Gelurile hidroalcoolice sunt substante folosite de mai multi ani in unitatile spitalicesti. Dar personalul medical le foloseste numai dupa ce s-a spalat cu apa si sapun. Ambii specialisti recomanda aceste geluri, servetele sau spray-uri doar in situatiile-limita. De asemenea, ei atrag atentia sa nu incurajam copiii sa inlocuiasca spalatul traditional pe maini cu folosirea acestor geluri.

Tot apa si sapunul sunt mai bune!
Sursa : http://www.jurnalul.ro/stire-viata-sanatoasa/gelurile-de-maini-ne-lasa-in-voia-microbilor-522130.html 29.09.2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.