Efectele incalzirii globale in Romania

schimbari climaticePana in 2030, consumul de energie pe perioada verii ar putea creste cu 28% din cauza temperaturilor ridicate, fenomen cu atat mai grav, cu cat centrala nucleara de la Cernavoda nu va fi functionala daca nivelul Dunarii va scadea semnificativ.Schimbarile climatice preconizate de specialisti pentru urmatorul secol vor afecta din plin Romania. Desi studiile fenomenului de incalzire globala pe teritoriul tarii noastre au inceput inca din 2005, rezultatele se lasa asteptate. Potrivit publicatiei National Geographic, zona continentala cea mai expusa efectelor schimbarilor climatice va fi partea estica a Europei, tarile cele mai afectate fiind Romania, Bulgaria si Ungaria. Scenariile specialistilor romani arata ca tara noastra se va confrunta cu cresterea temperaturii medii anuale, inundatii, seceta si desertificari. „Atat desertificarea, cat si cresterea nivelului Marii Negre reprezinta efectele schimbarilor climatice pe care le va resimti tara noastra”, ne-a declarat prof. Dan Balteanu, directorul Institutului National de Geografie. Autoritatile nu par sa detina inca date despre tendintele viitoare ale fenomenului, situatie in care riscurile ar putea fi prevenite.

Totusi, studiile globale arata ca nivelul oceanelor va urca pana la sase metri in actualul secol, fapt care ar avea consecinte ireversibile in majoritatea regiunilor. „Marea Neagra pare a fi ferita intrucatva de pericole, este o mare inchisa, astfel incat nu ne asteptam sa ne creeze probleme. Fenomenul de incalzire a climei se va resimti prin intensificarea secetei prelungite si cresterea frecventei zilelor cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius in sudul tarii si in zona vestica”, ne-a declarat Aristita Busuioc, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Meteorologie. Cu toate acestea, alte scenarii indica faptul ca odata cu cresterea nivelului Oceanului Planetar, multe zone din tara noastra ar putea fi inghitite de ape sau partial inundate.

Potrivit acestora, nivelul Marii Negre ar putea creste cu pana la cinci metri, fapt care ar duce la inundarea Deltei Dunarii, dar si a localitatilor Sulina, Tulcea, Braila, Chilia Veche, Ismail si Reni. „Planul National de Adaptare la efectele schimbarilor climatice”, realizat de Ministerul Mediului, arata ca litoralul va fi cel mai afectat. Acesta va fi influentat de eroziunea costiera si cresterea nivelului marii. In cazul plajei din Mamaia, conform datelor Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”, ritmul mediu anual de modificare a liniei tarmului a fost de -2,3m/an. Potrivit directorului Administratiei Nationale „Apele Romane”, Marius Postelnicescu, litoralul va beneficia de investitii in perioada urmatoare, avand in vedere ca Marea Neagra a crescut in ultimii 60 de ani cu aproximativ 12 metri.

Seceta agresiva va afecta sudul si sud-estul tarii

Din punct de vedere pluviometric, pentru perioada 2090-2099, peste 90% din modelele de analiza proiecteaza secete pronuntate in timpul verii in zona Romaniei, in special in sudul si sud-estul tarii. „Desertificarea va influenta zonele sudice si sud-estice ale Romaniei, insa nu trebuie inteles in sensul subtropical al fenomenului. Prin desertificare putem intelege degradarea vegetatiei, reducerea surselor de apa si degradarea panzei freatice”, ne-a declarat prof. Dan Balteanu. Potrivit reprezentantilor ANAR, prima zona desertificata din Romania este triunghiul Craiova-Dabuleni-Corabia. Pe langa impactul direct asupra agriculturii, urmarile schimbarilor climatice vor fi foarte grave in sectorul energetic, unde vor aparea probleme mai ales in privinta energiei hidro.

Saracii, copiii si batranii vor fi cei mai afectati

Incalzirea globala va avea ca efect cresterea pe termen scurt a numarului de decese si acutizarea unor afectiuni cronice, in special cele cardiovasculare si respiratorii. Populatia mai putin instarita a societatii va fi mai vulnerabila la schimbari. De asemenea, copiii si batranii vor avea cel mai mult de suferit. Zonele cele mai afectate de valurile de caldura vor fi mai ales cele urbane, in care spatiile verzi s-au diminuat, iar constructiile din beton si asfaltul strazilor duc la absorbtia intensa a radiatiei solare. Verile mai fierbinti si iernile mai blande vor influenta dezvoltarea agentilor patogeni, a bacteriilor si va determina cresterea numarului de boli infectioase si chiar aparitia de epidemii. De asemenea, modificarea climei va conduce la cresterea expunerii la radiatii UV, cu efecte directe asupra sanatatii pielii. Totodata, verile fierbinti vor determina cresterea incidentei afectiunilor respiratorii, cardiovasculare, cutanate si endocrine si va avea impact asupra sanatatii mintale.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *