Un studiu care ia in considerare personalitatea, inteligenta si utilitatea animalelor demonstreaza superioritatea cainilor fata de pisici.
Expertii au comparat unsprezece particularitati, de la marimea creierului la impactul asupra mediului, adunand informatii din mai multe cercetari publicate in ziare si reviste stiintifice. Cainii au iesit primii in sase categorii. Personalul de la revista New Scientist a enumerat unde exceleaza pisicile. Felinele au creierul mai mare in proportie cu marimea corpului lor si acesta contine mai multe celule menite sa indeplineasca functii complexe. Memoria si atentia unei pisici este mult mai mare comparativ cu cea a unui caine.
Pisicile vad mai bine in intuneric sau lumina slaba, avand un simt auditiv si olfactiv mult mai ascutit decat cel canin. De asemenea, pisicile primesc mai multa atentie din partea oamenilor. Torsul este de fapt un mijloc prin care isi atrag stapanii. O alta calitate a pisicilor este ca nu mananca foarte mult. In alte categorii examinate, dintre care multe au legatura cu interactiunea om-animal, cainii au un avans fata de feline. Cainele a fost domesticit inca de acum 135.000 de ani si el va alege intotdeauna compania unui om decat cea a altui caine. Cainii au o mare putere de intelegere – pot sa urmareasca gesturi umane si sa asculte de comenzi vocale. Un border collie pe nume Rico a invatat semnificatia a peste 200 de cuvinte. Cateii sunt mult mai usor de dresat si pot fi insotitorii oamenilor cu probleme de vaz sau de auz. Ei pot mirosi droguri si bombe, pot alerga in curse sportive, pot trage sanii sau pot gasi oameni ingropati de avalanse si chiar sa prevada cutremure. In mod ironic, cei care au publicat studiul au afirmat ca pisicile sunt ajutatoare omului doar in cazul infestarii cu rozatoare. Se pare ca nici oamenii nu vor ca pisica si cainele sa traiasca vreodata sub semnul pacii. Intr-o nota mai subiectiva ma intreb si eu ca Rodney King: „Why can”t we all just get along?”
Sursa: www.dailymail.co.uk