Top 7 mituri ecologice

top-10-myths-about-sustainability_1.jpgPe GreenLiving Blog putem afla adevarul din spatele miturilor care stau la baza unui stil de viata ecologic. Desi nu toate sfaturile sunt aplicabile inca in tara noastra si multe dintre ele pot parea putin exagerate, acestea contin si informatii interesante care ne arata ca atunci cand vine vorba de ecologie, intotdeauna exista un „totusi”, ca adevarul este de multe ori complex si are multe fete. Miturile prezentate de ziarul britanic sunt preluate din cartea „Rough Guide to Green Living”.

Mitul nr.1: Stingerea luminii scade emisiile de CO2. Totusi…
Teoretic, folosirea unei cantitati mai mici de electricitate duce la reducerea emisiilor statiilor producatoare. Trebuie avut insa in vedere ca in anumite tari cantitatea totala de CO2, care poate fi emisa de catre unitatile industriale din cadrul EU pana in anul 2012, este fixata de catre European Emissions Trading Scheme. Prin aceasta shema, stabilita in cadrul protocolului de la Kyoto, fiecare industrie din tarile participante primeste certificate pentru emisiile de CO2. Cei care emit mai mult decat valoarea permisa trebuie sa cumpare certificate de la tari sau industrii mai putin poluante (pentru detalii, vezi aici). Ceea ce inseamna ca daca sectorul energetic isi reduce emisiile, alte unitati industriale pot cumpara certificatele pentru carbonul in plus. Cu alte cuvinte, aceeasi cantitate de CO2 va fi eliberata, doar ca din surse diferite. Daca vor sa fie siguri ca economiile pe care le fac la electricitate vor ajuta mediul, englezii au optiunea de a deveni membrii ai Sandbag, o organizatie care poate anula certificate pentru CO2 din cadrul EU pentru a impiedica „comertul cu carbon”.

Mitul nr.2: Cumpara-ti o masina ecologica. Totusi…
Daca ai nevoie de o masina noua, este perfect logic sa cumperi un model mic, foarte eficient si cu emisii scazute de CO2. Totusi, producerea unei noi masini – inclusiv extragerea si prelucrarea metalului, fabricarea si asamblarea componentelor – necesita o cantitate enorma de energie. Conform unui expert de la Institutul pentru Mediu din Stockholm, producerea unei masini moderne tipice elibereaza in jur de 8 tone de CO2, cantitate echivalenta cu rezultatul a 37.000 km condusi. De aceea, daca masina nu este extrem de ineficienta, de cele mai multe ori poate fi mai ecologic sa-o pastrezi pe cea veche.

Mitul 3: Vegetarienii „emit” mai putin CO2. Totusi…
Este adevarat ca produsele de origine animala au un impact mult mai mare decat cele vegetale. De aceea, vegetarianismul tinde sa fie o idee buna pentru salvarea mediului. Totusi, anumite produse lactate sunt responsabile pentru emisii mai mari de carbon decat anumite tipuri de carne. In special cascavalul si alte tipuri de branza, pentru care este nevoie de o cantitate ridicata de lapte, pot avea un impact mai mare pe kg decat carnea de pui, spre exemplu. In concluzie, reducerea consumului de carne, in special de vita si de oaie, este benefica din punct de vedere ecologic, dar daca compensezi dieta cu consumul de lactate, beneficiul va fi redus. Cel mai eficient mod de a reduce emisiile cauzate de dieta ta este sa devii vegan.

Mitul 4: Foloseste aparatura mai eficienta. Totusi…
Alegerea aparaturii foarte eficiente (clasa A, A+, A++) este o modalitate de a asigura ca sarcinile de rutina ca spalatul vaselor sau al rufelor nu creaza mai multa poluare decat necesar. Dar exista si alte cai mai putin cunoscute de a proteja mediul, cum ar fi folosirea aparaturii noaptea. In timpul zilei, cand consumul de energie este maxim, si cele mai poluante si putin eficiente centrale contribuie pentru a asigura necesarul de energie. Noaptea, cand cererea este mai scazuta, aceste centrale sunt oprite, ceea ce inseamna ca fiecare unitate de electricitate are un impact mai mic – desi diferenta nu este atat de mare precum unele site-uri au vehiculat.

Mitul 5: Focul pe lemne este eco. Totusi…
Daca arzi lemnul intr-un foc deschis, majoritatea energiei din lemn se va pierde prin cos. Presupunand ca provine dintr-o padure plantata in acest scop si exploatata rational, lemnul este un combustibil eco pentru ca dioxidul de carbon emis la ardere va fi absorbit din aer de catre copacii plantati pentru a-i inlocui pe cei taiati. Arderea ineficienta dintr-un semineu cu incinta deschisa poate produce si multa funingine. Ca si dioxidul de carbon, funinginea incalzeste atmosfera – iar unii cercetatori pretind ca poate chiar calatori mii de kilometri pana la gheata arctica, unde se depune si accelereaza topirea acesteia, prin innegrirea suprafetei si atragerea unei cantitati mai mari de radiatii. O optiune mult mai buna este folosirea unor incinte inchise (sobe spre exemplu). Acestea capteaza majoritatea caldurii degajate de combustibil, reducand cantitatea de lemn necesara si emisiile de funingine.

Mitul 6: Foloseste detergenti eco. Totusi…
Detergentii „ecologici” de rufe sau de vase sunt buni pentru mediu pentru ca sunt compusi din ingrediente rapid biodegradabile, au toxicitate redusa si sunt bazati pe plante in locul unor substante sintetice mai agresive. Totusi, cand vine vorba de schimbari climatice, majoritatea impactului asupra mediului nu este cauzat de producerea detergentului, ci de incalzirea apei. De aceea, cel mai eficient mod de a reduce emisiile este pur si simplu sa fii economicos cu apa calda cand speli vasele si sa folosesti cicluri de spalare cu temperaturi reduse. Daca spalarea la 30 grade cu un detergent ecologic este satisfacatoare, situatia e ideala; daca nu, ar fi mai bine sa folosesti un detergent mai puternic decat sa cresti temperatura de spalare.

Mitul 7: Cumpara produse locale. Totusi…
Transportul marfurilor este responsabil pentru o mica, dar semnificativa proportie a impactului uman asupra climei. De aceea, este preferabil pentru mediu sa savurezi produse locale. Totusi, nu este intotdeauna adevarat ca produsele locale sunt cea mai buna solutie. Un studiu a sugerat ca mielul exportat in Anglia din Noua Zeelanda, unde energia este nepoluanta si pasunile sunt abundente, are un impact mai redus decat consumul de miel crescut local, in ciuda transportului pe distante mari. Alt studiu a aratat ca florile vandute in Marea Britanie care provin din indepartata, dar insorita Kenia, au un impact mai mic decat cele crescute in sere incalzite in Olanda. Deci, desi transportul este important, nu este singurul factor de luat in considerare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *