Unii se ingroapa in deseuri, altii le colecteaza in stil european

Iulian Popa (ecologist): ”Mai murdar decât în România am v?zut doar în Africa”
Unii se ingroapa in deseuri, altii le colecteaza in stil european

Gunoiul, cosmarul de la „turnuri”

Problema depozitarii gunoiului menajer este una dintre cele mai grave pentru locuitorii din blocurile turn. Toboganele de gunoi si ghenele sunt focare de infectie, cuib de gandaci si sobolani. Mizeria din aceste imobile este o amenintare pentru sanatatea publica. Autoritatile nu par deranjate si nici nu deranjeaza pe nimeni. Mai sunt si exemple pozitive, de asociatii care s-au gospodarit si au scapat de cosmarul gunoaielor de sub geam.

In jurul majoritatii blocurilor turn se simte izul gunoiului menajer. Acesta se arunca pe tobogan si ajunge in ghenele de la parter. Prin usile deschise, gunoiul se revarsa pana pe alei sau chiar pana in strada. Sobolanii, gandacii si alte lighioane traiesc aici nestingherite, cu exceptia a una sau doua zile pe saptamana, cand se ridica gunoiul. Atunci, miasmele se ridica pana la ultimul etaj al blocului si se simt de departe. Un astfel de bloc se gaseste pe strada Castanilor. Trecatorii sunt indignati si cer sa se ia masuri. „Trece atata lume pe aici si ar trebui amenajat un spatiu curat”, ne-a declarat Victoria Birsan. „Ne deranjeaza tare aspectul zonei, ne-a spus si Maria Ciubotaru. La un moment dat era un anunt pe aici ca se da amenda, dar nu s-a dat vreodata.” Mariei Darie i se pare inacceptabil ca, „la doi pasi de strada principala sa existe un asemenea loc. E mai rau ca-n Evul Mediu. Cand vin sa incarce gunoiul e ingrozitor. Le-am zis baietilor cu masina de gunoi sa aduca niste pubele, dar au spus ca nu au voie sa faca asta.”

Un exemplu pentru alte asociatii

La mica distanta de blocul sufocat de mizerie se afla Asociatia de proprietari Turnuri „L” Orizont. Aceasta poate fi data ca exemplu de management al deseurilor. Presedintele si administratorul au gasit o solutie civilizata si igienica pentru problema care i-a chinuit si pe locatarii de aici ani de zile. „Toboganele de gunoi au fost desfiintate, iar in ghene am amenajat spatii pentru europubele, ne-a declarat presedintele Gheorghe Dragan. Fiecare boxa a fost zugravita, dotata cu instalatie electrica si cu o usa cu cartela. Locatarii coboara din bloc, descuie usa si pun gunoiul in pubele.” Au disparut gandacii, sobolanii si mirosul. „Era necesar sa gasim o solutie, ne-a spus administratorul Costel Cornea. Am cautat o solutie legala si am folosit bani din fondul de penalitati pentru amenajarea spatiilor. Acum locatarii sunt foate multumiti.” In fata spatiilor pentru gunoi au fost montate camere video. Locatarii din aceasta asociatie au scapat astfel si de vecinii care le lasau plocon pungi cu gunoi. Autoritatile locale ar putea sa ajute asociatiile de proprietari. Ar fi suficient sa puna in aplicare o Hotararea Consiliului Local 223/2001 care prevede amenzi drastice pentru depozitarea improprie a gunoiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *