Pentru despaduririle salbatice de la Obarsia Lotrului (Valcea) de vina ar fi atacul unor gandaci nimicitori.Este explicatia sefului Ocolului Silvic privat, ce administreaza zona.
Doru Marinescu a minimalizat proportiile taierilor ce au lasat un munte intreg complet defrisat: ‘E extragere de produse accidentale, copaci rupti de vant sau din cauza atacului unor insecte.
Anul trecut au fost atacuri puternice de ipidae, o specie de gandaci care ataca scoarta copacului. Se vede intai in varful copacului un pic de roseata, dupa care se extinde la tot frunzisul’.
A demarat ancheta
Dupa articolul de duminica, din ‘Evenimentul zilei’, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Valcea au declansat o ancheta. ‘O echipa de inspectori au inceput de ieri (n.r. – duminica) o actiune de verificare a actelor si a ceea ce este in teren’, a precizat Catalin Croitoru, directorul coordinator al ITRSV Valcea.
Versanti intregi de padure din satele Voineasa si Obarsia Lotrului au fost defrisati in ultimele luni, zona apartinand mai multor proprietari particulari. Insa, conform regimului silvic, copacii trebuie taiati doar prin marcare anterioara, in functie de varsta si starea fizica a acestora. Practic, padurea se rareste, nu se taie cu totul.
Lemn pentru ‘liderul din Romania’
Reprezentantii firmei care detine padurea, Cascade Empire, sustin ca au taiat doar copacii bolnavi, pentru igienizare: ‘Am taiat 3.000 mc lemn din cauza doboraturilor de vant si a gandacilor. Anul trecut am investit 20.000 de euro in impadurire’, este justificarea oficiala a lui Sabi Bartha, de la Cascade Empire, care sustine ca pentru acest an nu sunt prevazute taieri.
Dar zilele trecute, EVZ a filmat defrisarile aflate in plina desfasurare si camioanele care erau incarcate cu trunchiuri de brad. Bartha a confirmat faptul ca tot lemnul taiat a fost trimis spre fabrica de cherestea din Sebes, care apartine grupului de firme Holzindustrie Schweighofer, cu actionar majoritar austriac. Grupul se prezinta ca lider in prelucrarea lemnului din Romania, iar 95% din materia priman ecesara este achizitionata din padurile romanesti.
Firma are fabrici la Sebes, Radauti si Siret. In 2008, austriecii au avut o cifra de afaceri de 260 milioane de euro doar pe punctul de lucru din Sebes, iar la Radauti au ajuns la cifra de 115 milioane de euro. Produsele sunt vandute in Romania, Asia, Orientul Mijlociu si Uniunea Europeana. Cantitatea de lemn folosita pentru fabricatul mobilei este uriasa.
Boala veche in Obarsia Lotrului
Probleme cu legea au existat si in trecut, chiar de ordin penal. Desi seful Ocolului Silvic sustine ca nu au fost nereguli in zona si s-au facut impaduriri la timp, inspectorii de la ITRSV au trimis patru cazuri catre instanta, in care nu s-au replantat copaci in locul defrisat.
Mai mult, din 2005, dupa 120 de inspectii, s-au depistat in total 5.500 de metri cubi furati, paguba fiind estimata la 850.000 de lei fara TVA.
Sursa: Universul Padurii