Fenomenul de uscare a padurilor de rasinoase din Muntii Lotrului este in regres

0
782
Capacitatea de absorbtie a rezervoarelor de carbon nu mai reusesc sa tina pasul cu cantitatea de CO2 eliberata in atmosfera
Capacitatea de absorbtie a rezervoarelor de carbon nu mai reusesc sa tina pasul cu cantitatea de CO2 eliberata in atmosfera
Fenomenul de uscare a padurilor de rasinoase din Muntii Lotrului este in regres

Luna trecuta, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a transmis public mai multe precizari cu privire la fenomenul de uscare a padurilor de rasinoase din bazinul Lotrului, in urma solicitarilor venite din partea mai multor parlamenatri de Valcea. Fenomenul de uscare a arboretelor de rasinoase, cu exceptia uscarii arboretelor de pin si brad, este produs ca urmare a cresterii dinamicii atacurilor produse de gandacii de scoarta ai molidului (Ips typographus, Ips amitinus, Pityogenes chalcographus) mai nou si de catre Ips duplicatus in judetul Suceava. Cresterea dinamicii intensitatii atacurilor gandacilor de scoarta ai molidului din ultimii ani a fost favorizata in special de catre factorii abiotici (seceta prelungita, temperaturi medii diurne ridicate pe perioade lungi de timp), de catre factori antropici (nerespectarea regulilor de exploatare a masei lemnoase din arboretele predispuse acestor atacuri, neluarea masurilor ferme de combatere si de prevenire a acestui daunator de catre structurile silvice cu responsabilitate in acest sens), precum si de catre alte cauze cu caracter local. „Avand in vedere evolutia acestui fenomen, care se manifesta pe suprafete cu paduri de molid si amestecuri de rasinoase si foioase din toata tara, a faptului ca factorii favorizanti abiotici nu pot fi influentati, Ministerul Mediului si Padurilor, Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si de Vanatoare precum si Regia Nationala a Padurilor – Romsilva vor impune diminuarea influentei celorlati factori favorizanti prin luarea de masuri foarte ferme de catre toate structurile silvice de stat si private, constand in principal din obligarea tuturor operatorilor economici care exploateaza arborii infestati sa-i cojeasca cu expunerea cojilor la soare sau cu ingroparea acestora, scoaterea in totalitate a materialelor lemnoase din parchete sau de pe caile de scos apropiat, iar din partea structurilor silvice sa fie responsabilizat personalul silvic pentru a identifica in timp util arborii infestati, punerea in valoare a acestora iar pana la scoaterea acestor arbori din padure, acestia sa fie cojiti.

Pe linia prevenirii atacurilor de gindaci ele scoarta se impune in primul rand culegerea datelor din teren cu responsabilitate de catre intreg personalul silvic in vederea intocmirii prognozelor reale a atacurilor de ipidae, aplicarea combaterii integrate constand din amplasarea corespunzatoare a curselor feromonale cu aripi amorsate cu feromoni Atratyp si Atrachalc, amplasarea arborilor cursa clasici din arbori infestati pe picior si cojirea lor in timp util, a arborilor de control precum si alte metode de combatere si prognoza prevazute in normele tehnice de protectie a padurilor. De asemenea se va interzice cu desavarsire lasarea in parchete a materialelor lemnoase de rasinoase cu diametre mai mari de 5 cm necojite dupa expirarea termenelor de exploatare, in special in perioada seszonului de vegetatie (1 aprilie – 1 octombrie). De asemenea, Ministerul Mediului si Padurilor, Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si de Vanatoare precum si Regia Nationala a Padurilor – Romsilva vor efectua prin structurile centrale si teritoriale controale permanente pe teren si in documentatiile ocoalelor silvice care au inregistrat focare de ipidae pentru a verifica corectitudinea calcularii prognozelor atacurilor de ipidae pentru anul urmator, masuri aplicate de personalul silvic cu atributiile in acest domeniu. Ocolul Silvic Voineasa, din cadrul Directiei Silvice Valcea, administreaza o suprafata de 19.171 ha fond forestier proprietate publica a statului, din care 13.634 ha paduri de rasinoase.

Acestea reprezinta 30% din suprafata padurilor de rasinoase din bazinul superior al Lotrului si Latoritei (45.419 ha). Conform «Statisticii daunatorilor si dinamicii focarelor active» din anii anteriori, suprafetele infestate cu gandaci de scoarta au evoluat, pe raza Ocolului Silvic Voineasa, astfel: 168 ha, cu intensitatea atacului slaba, in anul 2009; 793 ha, cu intensitatea atacului puternica, in anul 2010; 1.263 ha, cu intensitatea atacului puternica si foarte puternica, in anul 2011; 526 ha, cu intensitatea atacului puternica si foarte puternica, in anul 2012. in vederea monitorizarii, prevenirii si combaterii gandacilor de scoarta, Directia Silvica Valcea si Ocolul Silvic Voineasa au actionat pentru punerea in valoare a arborilor doborati sau rupti de vant sau zapada, uscati, precum si a celor infestati pe picior, partizile constituite fiind licitate, adjudecate si autorizate spre exploatare. De asemenea, in anul 2011, in padurile proprietate publica a statului au fost instalate 220 curse feromonale si 77 arbori cursa, respectiv 420 si 475 in anul 2012. Din datele prezentate reiese faptul ca evolutia daunatorilor a inregistrat in anul 2012 un regres fasa de anii anteriori. In anul 2013 Directia Silvica Valcea, prin Ocolul Silvic Voineasa, va continua monitorizarea evolutiei populatiilor de gandaci de scoarta prin amplasarea curselor feromonale si a arborilor cursa. Totodata, va actiona pentru punerea in valoare a arborilor doborati/rupti de vant sau zapada, uscati si a celor infestati pe picior, precum si pentru evacuarea acestora din fondul forestier la termenele prevazute de instructiunile in vigoare. In zona ce face obiectul interpelarii majoritatea fondului forestier este proprietate privata, apartinand atat persoanelor juridice, cat si fizice. Pentru asigurarea serviciilor silvice acestia au incheiat contracte cu ocoale silvice private. Precizam ca situatia infestarilor cu gandaci de scoarta este cunoscuta atat la nivelul ITRSV Ramnicu Valcea, cat si la Institutia Prefectului Valcea”, a precizat ministrul Rovana Plumb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.