Arborii din Capitala, macelariti de persoane fara habar

Arborii din Capitala, macelariti de persoane fara habar

Arborii din Capitala, pe care Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) si primariile de sector cheltuiesc anual zeci de milioane de lei, sunt plantati si toaletati de persoane care nu au cunostintele necesare. Astfel, multi copaci sunt practic condamnati de angajatii administratiei care stiu ca trebuie sa taie, dar nu stiu cum si ce.

Toaletarea arborilor decorativi este foarte importanta, insa, din nefericire, administratiile bucurestene nu realizeaza acest lucru. Conf. univ. dr. Monica Dumitrascu, de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, a explicat pentru PUTEREA modul in care ar trebui realizata toaletarea arborilor decorativi, astfel incat acestia sa fie in perfecta stare de sanatate si sa aiba o perioada de viata indelungata. „Ceea ce se intampla in spatiile verzi din Bucuresti, si nu numai, nu este tocmai in regula. Toaletarea arborilor este foarte importanta, dar se realizeaza in etape si e bine sa se inceapa de cand arborii sunt mai tineri si gradual, o data pe an sau o data la doi ani. Nu se fac interventii brutale, cand arborii se afla la o varsta matura, deoarece au foarte mult de suferit. Toaletarea se realizeaza pentru a permite inaltarea coroanelor si pentru a asigura un trafic fluent, cu o buna vizibilitate si pentru a da un echilibru la nivelul coroanei, de a nu se apropia prea mult de cladiri. Toaletarea este benefica, pe de o parte, pentru arbori, pe de alta parte, contribuie la o imagine placuta, dar are si utilitate, daca vorbim de cabluri de curent, cladiri etc.”, ne-a explicat Monica Dumitrascu. Potrivit acesteia, este foarte importanta si perioada in care este realizata toaletarea arborilor. „Se pot face interventii in perioada de repaus vegetativ, si acum, dar nu cand sunt temperaturi foarte scazute, cand este ger. Trebuie evitate perioadele de vara, cu temperaturi foarte ridicate, seceta, pentru ca arborii sufera”, spune profesorul Dumitrascu.

Din nefericire, arborii din Capitala se afla la mila administratiilor locale, care aleg sa ii toaleteze, in multe cazuri, cand au nevoie de lemn si cu ajutorul unor angajati gen„Dorel”. „Se fac interventii foarte agresive si nu de catre oameni calificati. In general, din ce am constatat noi, se lucreaza cu alpinisti sau oameni care sunt obisnuiti sa lucreze la inaltime, dar nu au calificare in domeniu”, ne-a mai declarat Monica Dumitrascu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *