V-ati gandit ca pisicile, porcii sau delfinii ar putea deveni arme ucigase cu un rol foarte important in desfasurarea unui conflict armat? Daca nu, stati linistiti, au facut-o altii inaintea noasta. Citeste in randurile urmatoare despre sapte animale ce au devenit arme vii.
Pisici bombe
Pisicile au fost folosite in razboaie inca din antichitate, in timpul conflictului dintre Egipt si Persia. Persii, constienti de dragostea si veneratia acordata de egipteni felinelor, au strans cat mai multe si le-au eliberat pe campul de lupta. In momentul in care egiptenii le-au vazut au fost pusi in fata situatiei de a le rani sau de a se preda, alegand-o pe cea din urma.
In timpul primului razboi mondial, pisicile erau folosite in transee pentru a-i proteja pe soldati de invazia sobolanilor, iar unele erau utilizate ca `detectoare` de gaze toxice.
Cea mai creativa metoda de a folosi pisicile pe post de arme a fost aplicata in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Pe atunci, precursorul CIA in America, Biroul pentru Servicii Strategice, avea nevoie de o metoda eficienta pentru a ghida bombele astfel incat sa scufunde navele de razboi germane.
O persoana a venit cu ideea `stralucita` de a atasa o bomba pisicilor, iar apoi sa le arunce din avion, stiind ca acestora nu le place sa aiba blana uda si ca aterizeaza intotdeauna in picioare. Instinctul felinelor de a se feri de apa le va forta sa se ghideze spre vasul inamic si astfel sa bombardeze puntea germanilor.
Acest plan nu a trecut insa de stadiul de teste, adica atunci cand s-a observat ca cele mai multe dintre patrupede fie se inecau, fie pierdeau bombele in cadere.
CIA a folosit, de asemenea, felinele in timpul razboiului rece crezand ca acestea sunt cele mai potrivite pentru a purta aparate de interceptare, in operatiunea numita `Acoustic Kitty`. Ei au incercat sa le monteze chirurgical microfoane si o antena in coada.
Proiectul a durat cinci ani, a costat 15 milioane de dolari si s-a incheiat imediat dupa ce o pisica a fost amplasata langa o unitate ruseasca din Washington si a fost calcata de o masina in timp ce traversa strada.
Porci de razboi
Sa spunem ca esti implicat intr-o lupta cu o armata care foloseste elefanti, un fel de tancuri ale antichitatii. Acestia cantaresc cateva tone, sunt foarte bine ancorati si extrem de greu de ucis. Cum ai proceda? Daca a-i fi soldat al Romei Antice atunci cu siguranta vei folosi `porci incendiari` cunoscuti si sub numele de `porci de razboi`.
Patrupedele erau acoperite cu smoala, rasina sau alte substante inflamabile, iar apoi erau aprinsi in dorinta de a-i conduce pe soldati spre inamici. Porcii in flacari indreptandu-se in goana spre ei ar fi trebuit sa-i determine pe elefantii si caii inamicilor sa intre in panica.
Sobolanii detectori de mine
Desi in vremurile de demult sobolanii erau folositii in lupte ca torte vii sau erau catapultati spre inamici pentru a raspandi diferite boli, in ultimele decenii ei au fost utilizati pentru detectarea minelor.
O companie belgiana a antrenat sobolani africani, pentru a localiza cu ajutorul lor bombele ingropate si minele. Acestia erau `dresati` sa miroasa materialul explozibil fiind invatati sa asocieze acest lucru cu o raspalata in mancare.
Au o serie de avantaje fata de cainii folositi in aceleasi scopuri pentru ca e mai ieftin sa fie antrenati, iar faptul ca au dimensiuni reduse nu declanseaza mina imediat ce o gasesc. In prezent, sobolanii sunt folositi in Mozambic in acest sens.
Delfini ucigasi
Delfinii au fost utilizati pentru prima data in scopuri militare in 1960 cand marina americana a derulat programul prin care si-a dorit sa creeze torpile mai bune.
Impresioanti fiind de inteligenta mamiferelor, militarii au hotarat sa dezvolte operatiunea si au inceput sa-i antreneze pentru a le fi de folos in detectarea scafandrilor rataciti si a scufundatorilor inamici. Ace hipodermice continand dioxid de carbon compresat au fost puse in botul acestora, iar delfinii au fost dresati sa le injecteze in cei aflati intr-o zona cu acces interzis.
Odata injectat, dioxidul de carbon se va dilata in oganismul respectivei persoane si o va omori, iar corpul va pluti la suprafata. Se pare ca in timpul razboiului din Vietman 40 de scafandrii vietnamezi si doi americani au fost omorati de delfini.
Porumbeii ghizi de rachete
Aceste pasari au fost folosite pentru corespondenta din antichitate si pana in timpul conflictului franco-prusac. In timpul celui de-al doilea razboi mondial porumbeii au fost utilizati pentru a transmite ordine catre fronturile care nu aveau linii telefonice.
Un porumbel, Cher Ami pe numele sau, a primit chiar si onoruri militare pentru salvarea a 194 de soldati americani ce erau prinsi in spatele liniilor inamice. Cher Ami a fost capabil sa duca mesaje catre colegii acestora chiar si dupa ce a fost impuscat in piept.
In cel de-al doilea razboi monedial, americanul B.F. Skinner a incercat sa foloseasca porumbeii ca un sistem de ghidare pentru rachete. Operatiunea s-a numit `Misiunea Porumbelul` si functiona astfel: trei porumbei erau plasati pe partea din fata a unei bombe, iar imaginea tintei le era mereu proiectata pe un ecran.
Pasarile erau antrenate anterior sa o recunoasca si sa ciuguleasca din ea atunci cand o ajungeau. Astfel, bomba era amplasata unde se dorea. Skinner a folosit trei porumbei pentru a controla directia bombei, dar el credea ca unul singur putea fi mai eficient. Acest procedeu militar a fost anulat inca din faza testelor pentru ca s-a crezut ca este prea radical.
Insecte militare
Romanii foloseau stupii cu albine ca munitie pentru catapulte. Ideea a fost preluata si in epoca medievala cand stupii erau aruncati in capul armatei atacatoare. In timpul primului razboi mondial, lumina slaba emanata de viermii stralucitori era utilizata pentru a citi in timpul noptii hartile campului de lupta si a transeelor.
Tot atunci, germanii utilizau gandacii de Colorado pentru a distruge recoltele de cartofi ale francezilor, iar in cel de-al doilea razboi mondial era aruncate cutii cu gandaci deasupra Marii Britanii pentru ca poporul sa moara de foame.
In prezent albinele sunt folosite pentru a detecta minele. Cercetatorii au pus substante chimice utilizate in crearea explozibililor in mancarea cu care hraneau albinele.
Acestea sunt eliberate si se indreapta instinctiv spre mancare, adica spre… mirosul de explozibil din mine. Prin observarea locurilor in care s-au strans cele mai multe albine, cercetatorii pot spune unde sunt amplasate minele. Aceste insecte sunt capabile sa gaseasca explozibilii in 97% din cazuri.
Lilieci bombardieri
Dupa atacul de la Pearl Harbor, americanii cautau solutii pentru a se razbuna pe japonezi. Lytle Adams, un chirurg dentar din Pennsylvania, vizitase pesterile din New Mexico si in timp ce observa liliecii in zbor i-a venit ideea sa le ataseze acestora bombe si sa le dea drumul din avion pentru a distruge un oras.
A scris la Casa Alba despre propunerea sa, iar aici aceasta si-a primit acordul si a fost data spre cercetare si dezvoltare fortelor militare aeriene.
Testele nu au mers atat de bine pe cat se asteptau, iar unii lilieci au `evadat` avand asupra lor bombe incendiare si au dat foc astfel unui hambar si unei masini ce apartinea unui general.
Sursa: Askmen