Pesti radioactivi de la Fukushima, descoperiti in apele teritoriale ale SUA

Pesti radioactivi de la Fukushima, descoperiti in apele teritoriale ale SUA

Cercetatorii de la Universitatea din New York au descoperit ca tonul rosu contine urme de materiale radioactive, provenind cel mai probabil de la centrala din Fukushima (Japonia), situata la 9.600 de km distanta, scrie Daily Mail.

Este pentru prima data cand un substantele periculoase raman atat de mult timp in corpul unui peste migrator, ele fiind de obicei metabolizate, spun specialistii.

Nivelul de radiatii din corpul pestilor este de zece ori mai mare decat cel masurat in anii trecuti, dar este inca sub limitele pericolului pentru om, astfel ca tonul rosu poate fi consumat fara probleme, scrie Daily Mail.

Pana acum, se descoperisera pesti radioactivi numai in apele din apropierea Japoniei, acum fiind pentru prima data cand urme de substante periculoase sunt gasite in corpul unor pesti atat de mari si aflati la o distanta atat de mare de Tara Soarelui Rasare.

Cum au devenit pestii radioactivi

Cercetatorii americani au prins pestii radioactivi anul trecut, in San Diego, la cinci luni dupa dezastrul de la Fukushima, si au descoperit ca nivelurile de cesiu-134 si cesiu-137 sunt mult mai mari decat se asteptau.

Ei au analizat si alti pesti care nu migreaza si nu au gasit in corpul lor urme radioactive. „Rezultatul este fara echivoc, Fukushima e sursa radioactivitatii”, spun specialistii. Ei au explicat ca tonul rosu a devenit radioactiv dupa ce a inotat in apele contaminate si s-a hranit cu krill si calmari radioactivi. „Pacificul este un ocean foarte mare, e uimitor ca pestii inca mai prezentau urme de radioactivitate”, spun cercetatorii.

Specialistii vor sa repete experimentul in aceasta vara, pe un numar mai mare de toni, pentru a vedea daca acestia mai prezinta si acum urme de radioactivitate.

Tonul rosu este pretuit in special in Japonia, unde se mananca 80% din tot tonul din Pacific si Atlantic si unde o felie subtire costa 24 de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *