Copacii chinezesti prind radacini la Cluj

Copacii chinezesti prind radacini la Cluj

99.000 de euro in 10 ani! Bani obtinuti in urma unei investitii de aproximativ 5.000 de euro pentru cultivarea unui hectar de teren. Acestea sunt veniturile pe care asteapta sa le obtina in 10 ani cei care au demarat o investitie intr-un domeniu nou in Romania si in Cluj, o plantatie de arbori Paulownia.

Originar din China, arborele Paulownia are cea mai mare rata de crestere din lume, iar europenii au incercat sa il aclimatizeze inca din anii ’70. Abia in 2007 un laborator din Spania a reusit obtinerea unei specii care sa reziste la clima europeana, iar cele mai vechi plantatii experimentale au o varsta de 7-8 ani. Copacul ajunge la maturitate in trei ani, moment in care este taiat. In momentul taierii se obtine 70% cherestea de clasa A, fiind un lemn de esenta tare, iar restul de 30% este utilizat ca si combustibil. Randamentul energetic al acestui copac este ridicat, 2 kilograme de lemn fiind echivalentul unui litru de motorina.

„Costul unui puiet de Paulownia este de 5 euro plus TVA, iar pe un hectar de teren se planteaza 600 de arbori. La aceste costuri se mai adauga inca 350-500 de euro/ha pentru plantare, care este realizata de catre noi, cu muncitori specializati”, arata Martin Bikflavi, proprietarul firmei care se ocupa de importul si comercializarea puietilor de Paulownia. Acestor sume se adauga si costurile cu pregatirea terenului, care presupune o aratura de 30 cm, discuit si grapat, pentru ca pamantul sa fie foarte fin. La trei ani de la plantare, copacul ajunge la o inaltimne de 15-20 de metri si un diametru de 25-30 de centimetri. Martin Bikfalvi arata ca firma pe care o conduce se ocupa si de taierea copacilor ajunsi la maturitate si valorificarea lemnului, oferind proprietarului, in medie, 50 de euro pentru fiecare copac taiat. „Materialul lemnos obtinut este extrem de cautat, deoarece se poate obtine cherestea cu o lungime de 5-6 metri, fara noduri”, arata Bikfalvi.

Dupa taiere, Paulownia se regenereaza si in urmatorii trei ani ajunge din nou la maturitate si este pregatit pentru taiere. Laboratorul spaniol care produce acesti puieti garanteaza trei cicluri de regenerare pentru fiecare puiet, ceea ce inseamna ca in urma investitiei initiale, vreme de 9 ani, se pot obtine trei „recolte”. „Dupa trecerea celor noua ani, daca nu se mai regenereaza, firma noastra se ocupa de extragerea radacinii din pamant, iar pentru fiecare radacina, proprietarul mai primeste inca 15 euro”, mai spune Bikfalvi.

Mirajul castigului promis de astfel de plantatii a atras tot mai multi investitori din zona Clujului, astfel ca anul trecut nu mai putin de 200 de hectare au fost ocupate de astfel de plantatii, iar in acest an, pana in prezent, inca 30 de hectare au primit aceeasi destinatie.

„Am fost atras de faptul ca este un copac ce se regenereaza foarte usor si de faptul ca exista o cerere mare in acest moment pentru cherestea. Am investit experimental pe o suprafata de 1,2 hectare, urmand ca, in functie de cum evolueaza lucrurile, sa extind investitia la o suprafata mai mare”, sustine unul dintre clujenii atrasi de potentialul unei astfel de afaceri. Acesta arata ca, desi in ultima perioada au fost fluctuatii mari de temperatura, puietii se comporta bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *