Marea Neagra, viitorul energetic al Europei

0
381

In urmatorii ani, in Marea Neagra ar putea fi gasite cele mai mari zacaminte de petrol si gaze din Europa, spun participantii la Black Sea Energy&Economic Forum. Noile descoperiri de resurse energetice din zona Marii Negre vor determina Rusia sa-si schimbe politica energetica dominanta din regiune.

Cele mai importante personalitati din peisajul energetic european si din zona Marii Negre se reunesc in aceste zile la a doua editie a Black Sea Energy&Economic Forum organizat de Atlantic Council la Istanbul in perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2010.

„Marea Neagra va deveni urmatorul mare rezervor de petrol si gaze al Europei”, a declarat pentru „Adevarul” Mehmet Uysal, presedinte al companiei turcesti de profil TPAO. Intrebat care sunt argumentele sale, acesta a aratat ca dimensiunea Marii Negre si faptul ca nu este indeajuns explorata o pot transforma intr-o surpriza pentru cei care au pariat pe aceasta zona. Acelasi lucru este sustinut de Dinu Patriciu, presedintele DP Holding si membru in boardul Atlantic Council. „In urmatorii doi ani, sunt sigur ca vom avea mari descoperiri de gaze si petrol in Marea Neagra”, a spus el.

Europa nu este un superstat

Uniunea Europeana este ancorata in trecut si din acest motiv nu are perspectivele de crestere pe care le are regiunea Eurasia, a declarat premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, in deschiderea forumului. „Cele mai importante coridoare energetice din lume trec prin Turcia. Din pacate, Uniunea Europeana este inca ancorata in trecut”, a declarat Erdogan. Oficialii prezenti la forum au subliniat faptul ca regiunea Eurasia continua sa nu fie inchegata nici legislativ, nici politic.

„Este nevoie de o uniune a tarilor din regiunea Marii Negre, nu doar energetic si legislativ, ci si politic. Asa cum a inceput UE, putem deveni si noi”, a spus Patriciu. Potrivit acestuia, din cauza ca unele tari din regiune sunt membre UE, iar altele nu, exista riscul sa apara in zona Marii Negre o noua „Cortina de Fier”.

Problema Europei

Prezent la eveniment, premierul Georgiei, Nikoloz Gilauri, a punctat faptul ca securitatea energetica va fi cea mai mare problema pentru viitorul Europei. „Daca va continua sa existe un singur mare furnizor, Rusia, intotdeauna vor fi probleme”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.