Ploile au crescut exportul de energie

Hidroelectrica va inregistra in 2010 cea mai mare productie din ultimii 30-40 de ani, datorita precipitatiilor abundente. Energia suplimentara produsa in Romania, in special cea pe baza de carbune, este exportata in tarile din sudul si vestul tarii noastre.

Pentru compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, anul 2010 va ramane in istorie drept cel mai productiv din ultimele trei-patru decenii. Acest lucru se datoreaza ploilor abundente din acest an, a declarat presedintele Consiliului de Administratiei al companiei, Tudor Serban. Hidroelectrica a produs in primele sapte luni ale anului 11,4 TWh de energie, in crestere cu 15% fata de 9,9 TWh in perioada similara a anului 2009.

Pentru tot anul, productia va atinge 20 TWh. Acest lucru va insemna, la un consum national estimat la 53 TWh, ca energia hidro va acoperi 37% din consum, fata de 26%, cat a fost anul trecut. „In primele sapte luni ale anului, Hidroelectrica si Nuclearelectrica au produs peste 50% din consumul national”, a declarat, pentru „Adevarul”, Octavian Lohan, directorul Didpeceratului Energetic National (DEN) din cadrul Transelectrica.

Turcia se conecteaza la sistemul european

Cum energia hidro este preluata cu prioritate in retea pentru ca are un pret mai bun, cele trei complexuri energetice care produc electricitate pe baza de carbune – Craiova, Turceni si Rovinari – au stat mai mult pe tusa in acest an, iar minerii si angajatii termocentralelor au fost trimisi de mai multe ori in somaj tehnic.

Insa, pentru a mentine productia complexurilor si a Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, surplusul de energie, adica o putere de peste 300 de MW, a inceput sa fie exportat in Serbia si Ungaria de la 1 septembrie. Totodata, Romania ar putea exporta mai multa electricitate catre Bulgaria, ca urmare a conectarii Turciei in aceasta luna la reteaua electrica europeana, a spus, la randul sau, directorul general al Transelectrica, Adrian Baicusi.

„In urmatoarea perioada schimburile cu vecinii se vor intensifica, pentru ca Turcia a intrat in zona de sincronizare cu UCTE si vor importa mai multa energie din Bulgaria”, a precizat Baicusi, citat de Mediafax. Potrivit DEN, in perioada 1 ianuarie – 26 septembrie 2010, consumul national de energie a fost cu 4,3% mai mare fata de anul trecut. Pentru tot anul, Transelectrica estimeaza un consum in crestere cu 6% fata de 2009, pana la 53 de TWh, dupa un recul de 8% anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *