Electrolux lanseaza initiativa „Aspirator din mare”, prin care transforma insulele de plastic in aspiratoare

Initiativa Electrolux „Aspirator din mare” are ca scop atragerea atentiei asupra problemei poluarii cu plastic precum si asupra necesitatii reciclarii plasticului, care poate fi utilizat la fabricarea de electrocasnice cu efect minim asupra mediului.

„In oceanele noastre plutesc adevarate insule de plastic, unele de cateva ori mai mari ca suprafata decat Texas. Cu toate acestea, pe pamant, ne straduim sa facem rost de suficient plastic reciclat pentru a face fata cererii de aspiratoare. Omenirea are nevoie acum de un plastic cu o karma mai buna.”, a declarat Cecilia Nord, Vice Presedinte, Floor Care Environmental and Sustainability Affairs, Electrolux.

Scufundari, pescuit si colectarea plasticului

Planul este producerea unui numar limitat de de aspiratoare din aluviunile de plastic adunate din oceanele Pacific, Indian si Atlantic si din Marea Mediteraneana, Baltica si de Nord. Oricine este interesat de aceasta problema are posibilitatea sa urmareasca eforturile companiei si sa afle modul in care se poate implica pe Blog-ul si pe pagina de Facebook a proiectului Electrolux. Produsul final – aspiratoarele – va putea fi vazut de factori de decizie si de consumatori, cu scopul de a se populariza si mai mult acest subiect.

Tehnicile de colectare a plasticului vor varia in functie de locatie – de la scufundari pana la pescuirea deseurilor din valuri. „Vom colabora cu voluntari si experti care locuiesc in apropiere sau care lucreaza in acest domeniu”, adauga Cecilia Nord.

Din Ocean, in ciclul de productie

Electrolux este interesat pe de o parte de introducerea a cat mai mult plastic in ciclul de productie si de eliminarea acestuia din ocean pe de alta parte. Fiind unul dintre cei mai mari producatori de electrocasnice, Electrolux se regaseste in casele a sute de milioane de oameni.

„O reciclare directa mai importanta are ca rezultat existenta a mai multor electrocasnice si implicit case care functioneaza cu efecte minime asupra mediului. Cu ajutorul inginerilor nostri, procentul de plastic reciclat din gama de aspiratoare Green Range a ajuns la 70%, scopul nostru final fiind, bineinteles, sa ajungem la 100% pentru toate gamele”, declara Jonas Magnusson, Product Marketing Manager la Electrolux.

Principalul obstacol in calea cresterii procentului de plastic reciclat din electrocasnicele este fluctuatia stocurilor de material brut reciclat. In prezent, in industria reciclarii se inregistreaza progrese importante si se deruleaza mai multe programe de cercetare. Cu toate acestea, pentru a rezolva deficitul dintre cerere si oferta si a face acest ciclu sa functioneze cu adevarat, este nevoie de schimbarea perceptiei generale a consumatorilor si de disparitia obstacolelor din calea proceselor de reciclare.

„Aceasta problema este mult prea importanta pentru a o lasa pe seama politicienilor. Companiile, consumatorii si clasa politica au o responsabilitate egala in rezolvarea acestei situatii. Din moment ce Electrolux livreaza electrocasnice catre milioane de camine, avem prilejul sa-i facem pe consumatori sa constientizeze importanta reciclarii”, adauga Cecilia Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *