Plasticul a devenit un material inevitabil in lumea noastra moderna. Materialele plastice sunt versatile si durabile, dar durabilitatea poate face ca eliminarea lor sa fie problematica. O carte verde publicata, joi, de Comisia Europeana vizeaza lansarea unei dezbateri structurate despre modul in care am putea conferi sustenabilitate produselor din plastic pe intreaga durata a ciclului lor de viata si despre modul in care am putea reduce impactul deseurilor de plastic asupra mediului.
Janez Potočnik, comisarul pentru Mediu, a declarat: „Gestionarea deseurilor de plastic este o provocare majora din punctul de vedere al protectiei mediului, dar este, de asemenea, o oportunitate uriasa in ceea ce priveste eficienta energetica. Intr-o economie circulara, in care ratele de reciclare ridicate ofera solutii pentru problema deficitului de materii prime, cred ca plasticul are viitor. Invit toate partile interesate sa participe la acest proces de reflectie despre modul in care plasticul ar putea deveni nu o problema, ci o parte a solutiei.”
Odata ajunse in mediu, in special in mediul marin, deseurile de plastic pot persista timp de sute de ani. Pana la 10 milioane de tone de deseuri, in cea mai mare parte de plastic, ajung anual in marile si oceanele lumii, transformandu-le in cea mai mare groapa de deseuri de plastic a planetei.
In societatea noastra in care domneste principiul „foloseste si arunca”, plasticul este adesea perceput ca un material ieftin si usor de aruncat, iar ratele de reciclare sunt reduse. Jumatate din deseurile de plastic generate in Europa ajung la groapa de gunoi, fapt care ar trebui evitat, deoarece plasticul poate contine elemente periculoase, iar aruncarea la gunoi poate genera emisii indezirabile si reziduuri concentrate si poluante.
Cartea verde subliniaza rolul esential pe care il joaca plasticul in multe procese si aplicatii industriale, precum si beneficiile in materie de potential economic ale unor rate de reciclare mai ridicate. Pe masura ce populatia lumii creste, iar resursele naturale se imputineaza, reciclarea materialelor plastice va fi o alternativa la exploatarea resurselor inca neutilizate. Pentru a grabi aceasta schimbare, sunt necesare conditii-cadru mai bune pentru sprijinirea proiectarii ecologice si a inovarii de mediu, prevenirea generarii de deseuri si reciclarea trebuind sa fie luate in calcul in procesul de proiectare a produselor din plastic.
Deseurile de plastic constituie provocari deosebite care nu sunt abordate in mod specific prin legislatia actuala a UE referitoare la deseuri. Statele membre ar trebui sa favorizeze preventia si reciclarea, in detrimentul altor metode de eliminare, urmand exemplul fluxurilor de deseuri mentionate deja in Directiva-cadru privind deseurile, dar este clar ca sunt necesare masuri suplimentare. Cartea verde vizeaza obtinerea de date si opinii, in scopul evaluarii impacturilor deseurilor de plastic si al elaborarii unei strategii europene pentru atenuarea acestor impacturi. Partile interesate sunt invitate sa contribuie cu opinii, precizand daca si cum considera ca ar trebui adaptata legislatia actuala in scopul gestionarii deseurilor de plastic si al promovarii reutilizarii, reciclarii si recuperarii deseurilor de plastic, ca alternative mai bune la aruncarea la groapa de gunoi. De asemenea, sunt asteptate opinii privind eficacitatea unor eventuale obiective de reciclare si a unor masuri economice precum interdictiile privind depozitele de deseuri, taxele de depozitare la groapa de gunoi si sistemele de plata in functie de deseurile generate („pay as you throw”). De asemenea, cartea verde intreaba partile interesate cum poate fi imbunatatita proiectarea modulara si chimica a plasticului astfel incat acesta sa fie mai usor de reciclat, cum pot fi reduse deseurile marine si daca este necesara promovarea materialelor plastice biodegradabile.
Etapele urmatoare
Consultarea, care cuprinde 26 de intrebari, va fi deschisa pana la inceputul lunii iunie a acestui an. Rezultatul va fi luat in considerare la pregatirea unor actiuni de politica suplimentare in 2014, ca parte a unei revizuiri mai ample a politicilor referitoare la deseuri, in cadrul careia vor fi analizate mai ales obiectivele existente in domeniul recuperarii deseurilor si in cel al depozitelor de deseuri, precum si ca evaluare ex post a aplicarii a cinci directive referitoare la diverse fluxuri de deseuri.
In putin peste un secol, plasticul a devenit indispensabil in sectorul ingineriei si in cel al productiei de masa de bunuri de consum. In doar 50 de ani, productia mondiala de plastic a crescut de la 1,5 milioane de tone pe an in 1950 la 245 de milioane de tone in 2008, un curent care, conform previziunilor, va continua. Mediul marin este deosebit de vulnerabil la deseurile de plastic. Acestea constituie, in proportie de 80 %, intinderile de deseuri din Oceanul Atlantic si din Oceanul Pacific, provocand suferinte speciilor marine prin agatare sau ingestie. Prezenta reziduurilor de plastic chiar si in cele mai indepartate zone ale marilor si tarmurilor planetei arata ca pentru deseurile de plastic in exces se plateste un pret ridicat. Plasticul conventional contine, de asemenea, un numar mare si, uneori, o proportie mare de aditivi chimici, care pot fi perturbatori endocrini sau agenti cancerigeni ori provoca alte reactii toxice.
Exista deja in legislatia actuala unele elemente strategice pentru abordarea deseurilor de plastic din mediu. Directiva-cadru privind deseurile (2008/98/CE) se concentreaza asupra unor elemente precum abordarea axata pe ciclul de viata al produselor, prevenirea generarii deseurilor ca prioritara fata de tratarea acestora, raspunderea extinsa a producatorilor, proiectarea produselor, eficienta energetica si conservarea resurselor. Mai mult decat atat, Foaia de parcurs catre o Europa eficienta din punct de vedere al utilizarii resurselor, din 2011, si Al saptelea program de actiune pentru mediu, propus de Comisie in 2012 si analizat in prezent de Parlamentul European si de Consiliu, dezvolta in continuare procesul de reflectie, luand in considerare un obiectiv cantitativ la nivelul UE de reducere a deseurilor marine.