Verile foarte umede din Europa de Nord sunt cauzate de incalzirea Oceanului Atlantic, potrivit unui studiu recent.
Umiditatea din Europa Centrala si de Nord creste odata cu cresterea temeraturii apelor Atlanticului, in timp ce zonele Europei de Sud devin mai secetoase. Vara acestui an este relevanta in acest sens.
Daca apele oceanului sunt mai calde, ele „favorizeaza o primavara mai blanda decat de obicei (in special luna aprilie), dar si o vara si o toamna mai blande in Anglia si in nordul Europei”, potrivit studiului.
Temperatura apei Oceanului Atlantic oscileaza ciclic, ceea ce determina schimbarile meteorologice din Europa, dar incalzirea apelor este influentata si de calota glaciara. „Incalzirea Oceanului Atlantic poate fi amplificata si de reducerea calotei glaciare arctice – aceste variabile sunt dependente unele de altele”, a explicat coordonatorul studiului.
Pentru ca momentan nu exista semne ca Oceanul se va raci, verile umede din Nord si cele secetoase din Europa de Sud vor continua, potrivit cercetatorilor.
Cercetarea a vizat Oscilatia Atlantica Multidecadala, un fenomen care presupune incalzirea si racirea apelor Oceanului Atlantic in cadrul unui ciclu care are loc intr-un interval de zeci de ani. Trei perioade ale ciclului au fost comparate: un calda (care s-a intins din 1931 pana in 1960), una rece (din 196 pana in 1990) si una in care apele au inceput din nou sa se incalzeasca (aceasta perioada se intinde pana in prezent). Conditiile meteorologice din Europa din timpul celor doua perioade de incalzire au fost comparate cu cele din perioada de racire.
Astfel, oamenii de stiinta au observat ca ultima perioada in care apele s-au incalzit a prezentat exact aceleasi caracteristici cu cele actuale.
Studiul a fost realizat de catre oamenii de stiinta de la University of Reading, sub coordonarea directorului de studii climaterice de la Centrul National pentru Stiinte Atmosferice de la Universitatea din Reading, prof. Rowan Sutton. Cercetarea a fost publicata in cel mai recent numar al revistei Nature Geoscience.