Furtunile tropicale s-au dublat din cauza incalzirii globale

Numarul anual al furtunilor tropicale din Oceanul Atlantic s-a dublat in ultimii 100 de ani din cauza incalzirii globale si a cresterii nivelului Oceanului Planetar. Aceasta este concluzia cercetatorilor Greg J. Holland si Peter J. Webster, publicata in Philosophical Transactions of the Royal Society din Londra.

Intre 1905 si 1930 erau in medie sase furtuni dintre care patru cresteau in intensitate si deveneau uragane. Intre 1931 si 1994 numarul furtunilor a crescut la 10, dintre care cinci se transformau in uragane. Iar intre 1995 si 2005 media a fost de 15 furtuni si opt uragane anual. In 2006, considerat un an linistit, au existat 10 furtuni tropicale.

“Deocamdata trendul este crescator si nu s-a stabilizat. Deocamdata nu stim exact cum va evolua. Ne asteptam la o stabilizare pentru o perioada dupa care din nou la o crestere in conditiile in care incalzirea globala va creste”, a declarat Holland, director la National Center for Atmospheric Research, in Colorado, SUA.

Totusi, Chris Landsea, reprezentant al National Oceanic and Atmospheric Administration’s National Hurricane Center, contrazice concluzia acestui studiu. “O monitorizare mai buna prin satelit ne-a permis sa vedem furtuni si uragane care inainte erau neobservate”.

Sursa: Realitatea.net

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente