Protest faţă de lobby-ul companiilor producătoare de Organisme Modificate Genetic
Protest fata de lobby-ul companiilor producatoare de Organisme Modificate Genetic

Astazi, incepand cu ora 8:30, in fata Crowne Plaza Hotel din Bucuresti, a avut loc un protest fata de evenimentul de lobby Agribussiness Forum, menit sa promoveze organismele modificate genetic (OMG). Evenimentul de lobby a fost organizat de publicatia The Diplomat – Bucharest, sub patronajul Ministerului Agriculturii din Romania, cu sponsorizare din partea companiilor Monsanto si Pioneer, a asociatiei profesionale Agrobiotechrom si a bancii BRD – Groupe Societe Generale. Agribusiness Forum a reunit corporatii din domeniul biotehnologiei, printre care amintim: Monsanto, Pioneer, Bayer si Roche Pharma precum si importanti factori de decizie din Romania din Ministerul Agriculturii, Senat sau Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Conform programului scurt al evenimentul si presarat cu nenumarate prezentari, reiese ca miza intalnirii il reprezinta de fapt Pranzul de networking mentionat la final .

Activistii Re.Generation au asistat in aceasta dimineata in fata Hotelului Crowne Plaza la sosirea participantilor, urandu-le pofta buna la pranzul modificat genetic. De asemenea, ei le-au reamintit acestora ca Romania nu gusta OMG-urile. In timpul protestului, activistii au identificat numeroase personaje influente din sfera politicului si a corporatiilor producatoare de OMG si farmaceutice venind la eveniment. „Este evident ca toti participantii ne-au remarcat prezenta, insa au evitat sa interactioneze cu noi. Am venit sa informam publicul despre riscurile consumului si cultivarii de OMG, pe care companiile si politicienii le ignora. Este de datoria noastra sa tragem un semnal de alarma atunci cand, prin mijloace nedemocratice, se pun presiuni pentru a favoriza domeniul OMG, in ciuda opiniei consumatorilor, care doresc interzicerea acestora , a declarat Catinca Moldovan, participanta la protest.

Intr-un interviu realizat vineri, 6 iulie 2012, de asociatia Eco Ruralis, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii,Achim Irimescu, a confirmat: „Cu siguranta Pioneer si Monsanto fac aceasta intalnire pentru ca agricultura romaneasca este un sector important, Romania fiind o tara agricola, ar avea mult de castigat prin promovarea produselor proprii in Romania… Cu siguranta, au un interes in organizarea de evenimente de lobby, nu sunt surprins cand aud aceste interpretari.” Achim Irimescu a fost unul dintre vorbitorii de astazi de la Agribussiness Forum.

„Asadar, nimeni nu neaga scopul reuniunii de astazi. E ridicol! Este deja demonstrat ca OMG-urile nu sunt sigure si nici nu aduc beneficii economice pe termen mediu si lung. Mai mult, studiile stiintifice independente atesta efectele negative asupra mediului si sanatatii umane si animale. Reamintim ca tari importante din punct de vedere agricol din Europa – Franta, Germania, Ungaria, Austria si altele – au interzis cultivarea de plante modificate genetic. In loc sa reprezinte consumatorii si cei peste 4 milioane de mici agricultori, autoritatile romanesti aleg sa faca jocul marilor afaceristi. Nu mai vrem la conducerea Ministerului Agriculturii reprezentanti ai Monsanto”, a concluzionat Bogdan Buta, director al Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here