Traian Basescu a declarat, in aceasta dupa-amiaza, prezent in zona Popesti Leordeni-Glina, acolo unde mai multe firme de constructii au venit sa stranga gunoaiele de pe marginea strazii, ca a solicitat curatarea zonei in calitate de “cetatean al Bucurestiului”, informeaza NewsIn.

Traian Basescu a sosit in jurul orei 15,20, in zona Popesti Leordeni-Glina, unde, inca de la prima ora, aproape 200 de utilaje apartinand mai multor firme de constructii au inceput sa care gunoaiele de pe marginea strazii la groapa de gunoi de la Glina.

Seful statului a venit sa multumeasca firmelor de constructii care au dat curs solicitarii sale de joi de a strange maldarele de gunoaie de pe marginea drumului. Basescu a precizat ca lucrarea, estimata la aproximativ 100.000 de euro, este gratuita, firmele care o executa fiind societati cu care a lucrat in calitate de primar al Capitalei si de ministru al transporturilor si cu care a colaborat foarte bine. Seful statului a numit aceasta actiune drept una de capitalism “uman”, in care “proprietarii intorc ceva catre societate”.

“Am venit sa le multumesc patronilor, directorilor companiilor care sunt aici. Toti reprezinta companii cu care eu am lucrat, si cand am fost primar general si cand am lucrat la Ministerul Transporturilor. Probabil reactia lor este legata de modul cum am lucrat cu ei”, a spus presedintele. Intrebat in ce calitate a actionat, seful statului a replicat ca reactia sa este aceea a unui “cetatean al Bucurestiului” care nu suporta sa stea cu “gunoiul la nas”. “Nu-i treaba mea, dar trebuia aratat ca se poate face, si numai nesimtirea ne face sa stam cu gunoiul la nasul Bucurestiului”, a raspuns Basescu intrebarilor jurnalistilor care au vrut sa stie daca pe viitor va mai avea acest fel de initiative. “Sa reactioneze toti, macar sa reactioneze careva”, a incheiat presedintele.

El a subliniat ca este inadmisibil ca, pe marginea unui drum atat de circulat, sa se gaseasca tone de gunoaie. “Mi-am amintit – de fapt cineva mi-a amintit – ca pe acest drum s-a oprit si Adrian Nastase”, a spus Basescu, in vreme ce ziaristii i-au amintiti de vizita lui Tariceanu. “Da, premierul…”, a spus Basescu zambind.

Seful statului i-a criticat si pe lucratorii de la Apele Romane, care nu intretin digurile, motiv pentru care apa se infiltrteaza in canalul colector al Bucurestiului. “Au ajuns sa creasca buruieni in beton”, a constatat presedintele.

Traian Basescu a mai trecut si de dimineata, la 7,30, pe la groapa de gunoi de la Glina.

La solicitarea sefului statului, mai multe firme de constructii din Bucuresti, de la autostrada sau din Bacau s-au adunat, vineri dimineata, punand la dispozitie oameni si logistica pentru salubrizarea zonei Popesti Leordeni. In jurul orei 7 dimineata, 150 de basculante si aproape 30 de escavatoare au venit din toata tara sa salubrizeze zona. Potrivit specialistilor, in zona se afla aproape 180.000 de tone de gunoaie, cantitate care va trebui incarcata in 2000 de basculante. Actiunea va dura aproximativ 24 de ore.

La fata locului au fost chemati si reprezentanti ai politiei, pentru a asigura fluenta circulatiei.

In paralel cu transportul gunoaielor, in zona au fost adusi si 200 de angajati ai societatilor de salubrizare care au contracte cu primariile din capitala. Acestia au curatat trotuarele si au toaletat copacii. “E o actiune fara precedent. Eu nu am mai vazut asa ceva. Poate si Burebista a pus gunoaie aici. Actiunea de ecologizare a zonei costa aproape 100.000 de euro, suma suportata in totalitate de catre firme particulare”, a declarat viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu.

Presedintele Traian Basescu a venit prima data joi in apropiere de Glina si a sustinut ca a primit asigurari de la firmele de constructii ca vor ridica deseurile de pe marginea drumului pe baza principiului ca “trebuie sa faca si ele ceva pentru societate”.

Seful statului a declarat ca a discutat cu firmele de constructii, aceleasi cu care a lucrat si cand era primar si ca acestea l-au asigurat de disponibilitatea lor de a ridica gunoaiele de pe marginea soselei de centura. Basescu a explicat ca este vorba de o problema de birocratie tipic romaneasca, gunoiul neputand fi ridicat pentru ca terenul respectiv nu tine nici de primaria Popesti-Leordeni, nici de Primaria Capitalei, ci de Agentia Domeniilor Statului.

Punandu-i-se in vedere ca si premierul Tariceanu a fost tot intr-o vizita fulger la Glina, cerand tot masuri urgente, Basescu a replicat: “Nu stiu daca pe aici, sau in alta parte”.

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat, la inceputul lunii iulie, pe reprezentantii Politiei, Jamdarmeriei, Garzii de Mediu si pe primarul comunei Glina pentru a da explicatii in legatura cu gunoaiele aruncate in comuna Glina de-a lungul Dambovitei, afirmand ca responsabilii pot fi destituiti. In urma acestei intalniri, s-a stabilit ca suma necesara ecologizarii zonei din apropierea orasului Popesti-Leordeni este de 300 mii lei si va fi luata din Fondul de mediu sau din bugetul de stat, in functie de disponibilitati.

La aceeasi data, primarul din Popesti-Leordeni, Grigore Trache, a spus ca in acea zona, care se intinde pe doua-trei hectare, s-au depozitat zece mii de tone de gunoaie si a estimat ca suma necesara ecologizarii este de 300 mii lei.

De asemenea, o zi mai tarziu, secretarul de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Reformei Administrative, Victor Paul Dobre, anunta ca zona de la periferia Capitalei, intre localitatile Popesti-Leordeni si Fundulea, va fi supravegheata de patrule de politie si de comisarii Garzii de Mediu pentru identificarea persoanelor care arunca deseuri. Totodata, potrivit secretarului de stat, proprietarii terenurilor din aceasta zona urma sa fie somati sa-si curete terenurile pe care le detin, in caz contrar riscand sa fie amendati.

Sursa: Rol.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here