Poluarea si schimbarea circulatiei maselor de aer au adus arsita, in special asupra oraselor aglomerate

Poluarea si schimbarea circulatiei maselor de aer au adus arsita, in special asupra oraselor aglomerate

Abia am intrat in luna lui Cuptor, iar canicula deja ne copleseste. Poluarea si schimbarea circulatiei maselor de aer au adus arsita, in special asupra oraselor aglomerate, unde caldura se resimte cel mai tare.

Abia am intrat in luna lui Cuptor, iar canicula deja ne copleseste. Poluarea si schimbarea circulatiei maselor de aer au adus arsita, in special asupra oraselor aglomerate, unde caldura se resimte cel mai tare. La nivelul asfaltului, temperatura este mult mai ridicata decat cea anuntata de meteorologi, iar umiditatea din atmosfera face ca efectul caniculei sa fie si mai greu de suportat. Este ceea ce se poate numi „canicula secreta”, adica ea exista, este resimtita din plin de oameni, dar nu este mentionata oficial.

In fapt, indicele temperatura/umezeala exprima temperatura reala simtita de organism, iar el depinde de mai multi factori, de la gradele inregistrate la vant, innorari sau intensitatea razelor solare. In orice caz, la oras, temperatura reala este cu cateva grade mai ridicata decat cea anuntata la buletinele de stiri.

De la zi la zi meteorologii anunta coduri galbene, uneori chiar portocalii sau rosii, de canicula, cu temperaturi de peste 35 de grade. Iar in viitor, verile se anunta si mai fierbinti, sustin cercetatorii de la marile universitati din intreaga lume.

Sub efectul gazelor de sera

Efectul de sera si schimbarile climatice au dus la aparitia unor temperaturi din ce in ce mai mari, iar lucrurile nu sunt pe cale sa se schimbe, cel putin in urmatorii 60 de ani, arata o analiza a oamenilor de stiinta de la Stanford University (SUA).  „Potrivit estimarilor noastre, zone intinse de pe glob sunt pe cale sa se incalzeasca atat de rapid incat, pana la jumatatea acestui secol, chiar si cea mai racoroasa vara va fi mai fierbinte decat cea mai calda din ultimii 50 de ani”, spune coordonatorul studiului, profesorul Noah Diffenbaugh.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au analizat aproximativ 50 de modele climatice din secolele XX si XXI si au studiat datele privind temperaturile inregistrate in ultimii ani.

Din nefericire, Romania nu va fi ferita de verile fierbinti. Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, se constata deja o crestere a temperaturii medii, dar si a pragurilor temperaturilor extreme, cu valori mai ridicare vara si iarna. Iar aceasta tendinta de incalzire va continua si in viitor, mai ales din cauza schimbarilor climaterice provocate de emisiile gazelor cu efect de sera.

Zilele caniculare sunt cele definite ca avand temperaturi maxime ce trec de pragul de 35 de grade Celsius. „Astfel de conditii apar, de obicei, cand un camp de presiune ridicata se extinde dinspre Atlantic spre toata Europa Sudica sau cand avem circulatii atmosferice care aduc deasupra tarii noastre mase de aer din zona nord-africana sau din Orientul Apropiat”, spun specialistii in meteorologie. De fapt, circulatia maselor de aer si schimbarile inregistrate in ultima vreme in acest sens este factorul determinant in aparitia zilelor caniculare, greu de suportat de organism.

Cod galben de canicula este avertismentul emis de meteorologi, valabil pana maine.

Un chin in plus: umiditatea

In anotimpul estival, indicele temperatura-umezeala (ITU) este extrem de important. Situarea tarii noastre in indepartarea surselor majore de umiditate (Oceanul Atlantic si Marea Mediterana) in asociere cu diversele sale forme de relief fac ca Romania sa aiba un nivel mediual umiditatii. In acest sens, specialistii spun ca umiditatea din mediul inconjurator are un impact serios asupra organismului nostru, de aceea ITU este cunoscut si sub denumirea de indice de disconfort termic.

Astfel, meteolorologii afirma ca, daca in doua zone se inregistreaza aceeasi temperatura, dar umiditatea este diferita, senzatia de sufocare va fi mai pronuntata in zona cu umiditate mai ridicata.  „De fiecare data cand merg in concediu pe litoral, am probleme de respiratie si dureri de cap. In ultimii doi ani am ales ca destinatie de concediu Grecia, unde nu mai am aceste probleme. Ele revin odata ce ma intorc din vacanta”, spune Mirela, in varsta de 32 de ani, din Bucuresti.

Experimentul american

Valoarea de la care apare disconfortul pentru organismul uman este cea de 80 de unitati si este calculata pe baza masuratorilor efectuate la statiile meteorologice. Meteorologul Dumitru Balta spune ca reactia organismului in ceea ce priveste indicele de disconfort termic a fost testata in Statele Unite. Astfel, atunci cand valoarea ITU a fost intre 60 si 65 de unitati, participantii la test au spus ca se simt confortabil. La 75 de unitati insa, jumatate din subiecti  au acuzat o stare de disconfort, iar atunci cand ITU a fost de 79 de unitati, din ce in ce mai multi participanti au spus ca nu se simt bine.

In aceste conditii, specialistii recomanda folosirea in incaperi a aparatelor de aer conditionat dotate cu dezumificatoare. „De asemenea, ar fi indicata masurarea ITU local in institutiile unde se desfasoara activitati economice, deoarece indicele temperatura-umezeala poate fi diferit”, spune meterologul Dumitru Balta.

Acest lucru este cu atat mai important cu cat in aer, apa ramane sub forma de vapori atat timp cat temperatura nu coboara sub asa-numita temperatura a punctului de roua, cand presiunea vaporilor ajunge la saturatie si devin picaturi de apa si se depun prin condensare pe suprafetele reci.

Cum se calculeaza temperatura resimtita?

In ultimii ani, expertii in climatologie vorbesc din ce in ce mai des despre temperatura reala resimtita de organismul uman, denumita  „real feel”.

Aceasta este calculata in functie de mai multi parametri: temperatura inregistrata, umiditate, vant, intensitatea razelor solare, innorari si precipitatii. De exemplu, o temperatura masurata la umbra de 33 de grade poate ajunge sa fie resimtita de organismul uman la 47 de grade, daca exista umiditate crescuta si  soare arzator. Pe de alta parte, atunci cand sunt tot 32 de grade, dar exista si vant, umiditate scazuta si soare puternic, organismul uman resimte 30 de grade.

80 de unitati reprezinta valoarea ITU de la care organismul incepe sa simta disconfort termic.

Cum puteti calcula singuri ITU

Multe ceasuri digitale comercializate in supermarketuri arata temperatura si umiditatea. Astfel, puteti afla nivelul umiditatii din locuinta chiar daca nu aveti un higrometru. E indicat ca umiditatea sa fie cuprinsa intre 30% si 50%.  Daca valoarea e sub 25-30%, aerul ni se pare prea uscat, iar daca este peste 50-60%, il simtim umed.

Valoarea ITU o putem calcula singuri. Formula este urmatoarea:
1,8 x T+ 32- (1-UR) (T-15,5). Unde: T = temperatura in °C, UR = umiditatea relativa in %

Daca umiditatea e crescuta, simtim disconfortul chiar si fara sa se atinga temperaturi caniculare. Astfel,  la numai 30 °C si o umiditate relativa de 60%, rezulta ITU de 80,2, adica peste pragul de disconfort.

Pericol: organismul nu se mai racoreste

Este esential ca, in zilele caniculare, organismului sa i se permita sa transpire. „Din cauza caldurii excesive, in corp au loc o serie de modificari, ca urmare a adaptarii corpului la temperatura crescuta. In primul rand, creste fluxul de sange catre periferie, pentru a produce o scadere a temperaturii corporale, pentru ca la periferie se produc mult mai usor pierderi de caldura, prin transpiratie”, explica medicul de familie cu competente in fioziokinetoterapie Radu Leon George, de la Clinica Leomedica din Bucuresti.

Insa atunci cand nivelul umiditatii este crescut, glandele sudoripare nu mai functioneaza normal si, prin urmare, mecanismul natural de racire a corpului este dat peste cap. Principala consecinta este o crestere alarmanta a temperaturii interne a corpului, care poate duce la soc termic si poate pune viata in pericol.

Risc crescut de infarct

Temperaturile crescute, combinate cu umiditatea excesiva, alcatuiesc un veritabil pericol mai ales pentru varstnici, care prezinta un risc sporit de a suferi un infarct, arata un studiu realizat la Universitatea din Atena in 2006. Acest pericol apare ca urmare a faptului ca organismul nu se poate racori suficient, iar temperatura din interiorul corpului poate depasi 37 de grade Celsius. In situatiile in care temperatura interna atinge pragul de 42 de grade Celsius, proteinele din corp se coaguleaza, formeaza cheaguri si blocheaza functionarea normala a organelor.

„In aceste situatii, racorirea corpului se face treptat, prin aplicarea de comprese cu apa rece. Daca simptome precum durerea de cap, ameteala si umflarea picioarelor nu dispar sau sunt asociate cu varsaturi, este necesara interventia de urgenta a unui medic”, atrage atentia medicul specialist medicina de urgenta Mihaela Coman, de la Spitalul Militar Central din Bucuresti.

„Zi de vara” si „zi caniculara”

Specialistii numesc zile de vara perioadele din anotimp cand temperaturile maxime depasesc la amiaza valoarea de 25 de grade Celsius. Zilele tropicale sunt cele cand temperaturile maxime ating sau depasesc la amiaza valoarea de 30 de grade Celsius. Zilele in care temperaturile ajung la peste 35 de grade Celsius la amiaza sunt caniculare.

Coduri de canicula

Exista patru coduri de canicula despre care vorbesc meteorologii si climatologii. In caz de cod verde (pana in 35ºC in intervalul orar 11.00-17.00) nu sunt necesare masuri specifice. Cand se anunta cod galben (35-38ºC, in intervalul orar 11.00-17.00) trebuie respectate masurile specifice de alerta. In caz de cod portocaliu (38-40ºC in intervalul orar 11.00-17.00), specialistii recomanda masuri de mobilizare maxima. Mobilizarea maxima este recomandata si in caz de cod rosu (peste 40ºC).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *