38 de turbine eoliene ar putea asigura judetului Neamt energie ecologica

Eolienele din Dobrogea si Moldova produc energie cat un reactor de la Cernavoda!

In ultimii ani, energia verde a devenit o realitate. Atit la nivelul intregii tarii, cit si pentru fiecare regiune in parte. In zona Romanului, energia verde a fost printre cele mai promovate, dar, din pacate, lucrurile se complica. Conform datelor furnizate de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Neamt, pina in momentul de fata au fost depuse trei cereri pentru parcuri eoliene care ar putea furniza energie electrica, dar birocratia ne impiedica.

Energie cit ai bate din aripi

Conform APM Neamt, in momentul de fata exista trei cereri pentru parcuri eoliene, din care doua au obtinut avize pentru continuarea lucrarilor. In total, 38 de turbine ar trebui sa produca energie in Neamt, dar, din pacate, totul tine de birocratie. Din datele furnizate de APM Neamt, s-a eliberat acord de mediu pentru un parc in Dulcesti, cu opt turbine, dar investitia nu este inceputa. Pentru cinci turbine la Faurei, titularul s-a impotmolot in obtinerea Planului Urbanistic Zonal. In ceea ce priveste a treia solicitare, la Borca, pentru un parc de 25 de turbine, investitia e inceputa, obtinindu-se doar autorizatia de constructie.

Pentru a beneficia de o astfel afacere, in primul rind, trebuie sa identificati terenul care are potential eolian. Acest lucru se realizeaza numai cu o firma agreata. Din ce in ce mai exploatata datorita faptului ca este o sursa curata si rentabila de energie electrica, energia eoliana are, totusi, si minusuri. Accesul dificil la curenti de aer suficient de puternici sau perioada lunga de timp in care este recuperata investitia ii sperie pe antreprenorii care vor sa-si lanseze o afacere in domeniu. Daca terenul indeplineste toate cerintele, atunci incepe chinul: nu mai putin de 85 de avize si certificate din partea diferitelor institutii, pe care trebuie sa le obtineti pentru a avea “liber” la energia vintului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente