Insula care utilizeaza energia regenerabila

Insula care utilizeaza energia regenerabila
Insula care utilizeaza energia regenerabila

In largul coastei de Sahara Occidentala, in Oceanul Atlantic este o insula numita El Hierro care face parte din Spania. In viitorul apropiat toata populatia insulei (10.000 de persoane) va folosi energia din surse regenerabile. O atentie merita nu numai initiativa ecologica, dar de asemenea si principiul de generare a energiei.

Compania spaniola Gorona del Viento intentioneaza sa instaleze o ferma de eoliana. Aceasta va fi amplasata in partea de nord a insulei si va fi constituita din 5 turbine. Morile de vant nu sunt ceva neobisnuit, veti spune. In general da, cand morile de vant sunt conventionale. Este neobisnuit modul de a stoca excesul de energie – in craterul unui vulcan mic.

Atunci cand vantul bate, totul este clar, morile se rotesc, generand energie electrica. O parte din aceasta energie va merge pentru a pompa apa in craterul unui vulcan stins. Acesta va servi drept un rezervor ca baraje pe rauri. Cand vantul se stinge apa din rezervor va fuziona treptat si energia electrica va fi obtinuta din energia cinetica a apei care se revarsa in jos. Ca la centralele hidroelectrice.

« La mijlocul secolului 20 statul insular Nauru a fost unul dintre cele mai bogate din lume, deoarece nivelul de trai al fiecarui rezident al insulei a fost semnificativ mai mare decat intr-un stat mediu. Astazi Nauru, pe langa o reputatie dubioasa, inca se mai considera si o insula a… »
Nauru este o insula care a fost distrusa de lacomie (+Video)

Potrivit inginerului-sef al Agentiei Internationale pentru Energii Regenerabile, Dolf Gielen, insulele mici sunt fortate sa treaca la surse alternative de energie.

Majoritatea dintre aceste insule sunt relativ mici, astfel incat ele au nevoie de centrale electrice de putere si marime adecvata. Acolo este imposibil de a construi o centrala nucleara sau o instalatie de energie termica mare. Exista doar o singura optiune viabila – centralele pe diesel, dar in acest caz energia electrica devine destul de scumpa. Se pare ca 10-20% din veniturile totale ale insulei sunt cheltuite pentru achizitionarea combustibililor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente