Lectie despre economie, ce facem cu banii ? Aurul (este refugiul) prostilor ?

Lec?ie despre economie, ce facem cu banii ? Aurul (este refugiul) prostilor ?
Lectie despre economie, ce facem cu banii ? Aurul (este refugiul) prostilor ?
Lectie despre economie, ce facem cu banii ? Aurul (este refugiul) prostilor ?

Mai cu subiect si predicat mereu am zambit intelegator si cateodata chiar arogant si superior fata de tot felul de pacalici care ne sfatuiesc ca in fata crizei economice, sociale, politice, etc, etc, din Romania sau de aiurea, sa cumparam… aur?! In urma cu doar cateva zile un aurolac de la nus ce agentie de brokeraj m-a sunat oferindu-se sa ma “imbogatesaca” daca as fi de acord sa investesc in…aur.

Aurul este, din punctul lor de vedere, refugiul suprem, valuta care-ti garanteza perpetuarea unui nivel de trai superior, sau macar prezervarea unei anumite capacitati limitate de supravietuire in orice conditii. Tot timpul am spus si am scris ca aurul este doar un bluf corporatist, o manareala ieftina, din aceeasi categorie a investilor in sub-prime si alea garantate 100% cu AAA… Cat de AAA sunt de fapt s-a vazut in 2008, dar revenind la aur, acesta este doar o modalitate speculativa de a face bani, nerecomandabila celor care nu se pricep, dar in general vorbind aurul valoreza cam la fel de mult ca si dolarii sau euro, adica nu are valoare prin el insusi, ci are doar valoare psihologica data de cerere si oferta si de prostia unor… analisti destepti. Aurul este de fapt doar o alta moneda care are valoare doar atat timp cat sistemul monetar-bancar sta in picioare.

Asa cum exista inflatie pe orice tip de valuta si pe aur poti avea inflatie si va voi da un exemplu. Pretul unui produs este generat de raritatea sa, de echilibrul dintre cerere si oferta, numai ca depinde de produs. Daca il lasi pe un bun cetatean in plin desert cu zece kile de aur, dupa mai putin de 24 de ore vei constata ca, indiferent de cotatia bursiera, bunul nostru cetatean va fi mai mult decat dispus sa cumpere un litru de apa cu 10 kilograme de aur…

Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca adevaratele valori pentru o tara si o economie sunt cateva chestii pe care Dumnezeu ni le-a dat gratis, ca orice lucru cu adevarat bun si de valoare pe lumea asta: pamantul bun pentru agricultura, apa de baut si irigatii, materiile prime… Cat valoreza aurul in raport cu cernoziomul negru, cu apa dintr-un rau, cu minereul de fier, cu bauxita, cu minereurile rare, cu un pumn de antibiotice?! NIMIC…

Nu poti manca aur, nu-l poti bea, nu-l poti transforma in tractoare, avioane, autovehicule, cum nici dolari sau euro nu-i poti transforma in nimic altceva. In cazul unei crize economice majore, in care intreaga infrastructura economica si sociala s-ar prabusi, valoarea aurului ar fi egala cu valoarea oricarei alte valute asa-zis forte, adica egala cu zero, pentru ca “valoarea” aurului este de fapt doar o conventie umana si mult mai putin una naturala. Prin valoare naturala se intelege necesitatea pentru viata umana a acelui produs/resursa si faptul ca nu poate fi substituit cu altceva, ori aurul nu are, evident, nici o relevanta pentru viata unui om, alta decat cea convenita de comun acord, precum orice moneda nationala.

Viitorul nu va apartine celui care are aur – cum n-a apartinut niciodata – ci aceluia care detine resurse naturale si cunostinte/tehnologie, pe baza carora isi poate hrani populatia, o poate imbraca, cu ajutorul carora poate sa-si sustina industria. Nu poti arde aur in cazanele unei termocentrale, nu-l poti transforma in paine sau lapte, asadar investitia in aur, ca ultima si cea mai sigura polita de asigurare in caz de dezastru este o prostie. Pretul aurului este dat de prostia maselor si de raritatea acestui metal, dar din punct de vedere economic, argintul este cu mult mai important, prin aplicatiile sale industriale si medicinale, decat pacatosul de metal galben.

Insa vad ca anumiti oameni de bine o tot tin una si tare: investiti in aur – garantam succesul chiar si in viata de apoi!? Ei bine in caz de catastrofa as prefera o mica casa in zona montana, cateva capre si oi, un izvor de apa curata si cateva hectare de pamant arabil, decat 50 de kliograme de aur si o vila in centrul Capitalei…

Basca ca economic vorbind, aurul este si el supus inflatiei, ca orice alta valuta. Pe de o parte preturile administrate genereaza automat inflatie, iar un an agricol prost genereza cresteri de preturi la alimente si in general daca ai inflatie pe moneda ai si pe aur. Sfatul sa investim in aur are aceeasi valoare cu sfatul de a cumpara franci elvetieni, insa in caz de brambureala generala (de exemplu o seceta mondiala) valoarea acestor doua valute, considerate forte, dispare fix in cateva zile. Cine nu crede sa citeasca cronici despre asedii ale unor orase (cazul Leningradului fiind si recent si foarte sugestiv) si acolo veti observa ca un kilogram de faina era considerat mult mai valoros decat unul de aur, dupa un anumit timp desigur necesar pentru ca oamenii sa-si aduca aminte despre lucrurile cu adevarat importante dintr-o viata…

Asadar nu investiti in aur, asa cum nu va recomand sa investiti in general pe bursa, decat daca va pricepeti cu adevarat la aceste mici escrocherii legale. Tineti bani pe care ii aveti in banca, sau achizitionati terenuri agricole, chiar si imobiliare, pentru acum preturile sunt extrem de jos si chiar daca nu va imbogatiti de pe urma unui apartament cumparat, veti avea macar oricand la dispozitie inca o casa, dar sfatul meu este sa cumparati teren agricol, padure si lacuri, pentru ca in 10-20 de ani cererea pentru pamant si ape curate s-ar putea sa aiba legatura mai mult cu supravietuirea si mai putin cu profitul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *