Merinosul de Cluj, pe cale de disparitie. Cum incearca specialistii sa salveze aceasta rasa de oi

Bani de la UE pentru romanii care cresc oi merinos, vaci din rasa sura de stepa sau porci mangalita
Merinosul de Cluj, pe cale de disparitie. Cum incearca specialistii sa salveze aceasta rasa de oi
Merinosul de Cluj, pe cale de disparitie. Cum incearca specialistii sa salveze aceasta rasa de oi

O cunoscuta rasa de oi este pe cale de disparitie. Daca nu ia masuri, Romania risca sa piarda Merinosul de Cluj. Motivul: animalele erau apreciate in special pentru lana lor fina, iar crescatorii si-au indreptat in ultimii ani atentia doar spre speciile de lapte sau carne.

Nasterea rasei Merinos de Cluj a avut loc in 1956, cand au fost incrucisate Turcana Alba de Sibiu cu Merinosul transilvanean. 30 de ani a durat omologarea ca rasa si certificarea ei cu brevet de inventie. In 1992, Turcana a luat insa locul oilor cu lana fina si semi-fina, iar cresterea Merinosului de Cluj a fost ignorata. Asa se explica faptul ca, in prezent, rasa este crescuta doar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.

„A ramas singurul efectiv crescut la noi in universitate. La ora actuala efectivul total este in jur de 500 de capete, din care oi mame 252 de capete”, spune Stelian Daraban, conferentiar USAMV Cluj-Napoca.

Desi fac eforturi in acest sens, reprezentantii Universitatii spun ca le va fi greu sa repopuleze zona de campie cu aceasta rasa. „Speram sa se revina la o zonare corecta, zona de ses si de podis sa fie apanajul cresterii de oi de lana fina si semi-fina, dar la ora actuala efectivele au ajuns atat de scazute ca nu putem difuza material bilogic, femei de prasila”, explica specialistul.

Pentru conservarea Merinosului de Cluj, reprezentantii Universitatii Agricole au cerut atat sprijinul Guvernului, cat si al institutiilor internationale. Astfel, daca o propunere a Ministerului Agriculturii va fi aprobata, cei care vor dori sa creasca aceasta rasa ar putea primi o subventie de 13 euro pe cap de animal de la Uniunea Europeana. „In noul PNDR trimis la Bruxelles inspre aprobare a fost prins acolo la fondurile din FADR a se acorda pe 7 ani, o suma compensatorie si pentru conservarea fondului genetic, separat de sumele care se dau pentru specia ovina, pe cap de animal”, adauga Stelian Daraban.

Rasa Merinos de Cluj este exploatata in special pentru lana fina. Este o rasa deosebita, deoarece este adaptata zonelor cu multe precipitatii si cu temperaturi mai scazute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *