Manager ISPE: Romania a identificat 22 gigatone potential de stocare CO2 pe propriul teritoriu

Greenpeace și Bankwatch semnalează funcționarea în condiții nelegale a unității 7 de la termocentrala Turceni
Manager ISPE: Romania a identificat 22 gigatone potential de stocare CO2 pe propriul teritoriu

Romania a identificat, pana in prezent, zone de stocare a CO2 pe propriul teritoriu pentru 22 de gigatone, din care cea mai mare parte (18 gigatone) in tipuri de formatiuni acvifer-saline, a declarat, joi, intr-un seminar de specialitate, Gabriel Ignat, manager de proiect in cadrul Departamentului de Conducere Proiect Getica CCS al ISPE /Institutul de Studii si Proiectari Energetice/.
“Romania a identificat 22 de gigatone de potential de stocare onshore, pe propriul teritoriu, din care 18 gigatone in formatiuni de tip acvifer-salin, iar patru gigatone in formatiuni de genul rezervoarelor depletate, adica golite, de petrol si gaze. Getica CCS este singurul proiect din regiune aflat in stadiu destul de avansat. Studiul de fezabilitate a fost finalizat, iar documentatia pentru finantare a fost deja depusa”, a afirmat Ignat.
Acesta a adaugat ca, din punct de vedere al oportunitatilor de finantare pentru Getica CCS, o posibila nereusita ar insemna practic “inghetarea proiectului”.
Primul proiect dezvoltat in Romania pentru captarea si stocarea carbonului, Getica CCS, va putea fi implementat din anul 2013, valoarea acestuia ridicandu-se la un miliard de euro, 50% din aceasta suma urmand sa fie finantata prin instrumentul financiar european NER300.
Pentru implementarea proiectului, lansat oficial la data de 1 decembrie 2010 la Bruxelles, a fost finalizat studiul de fezabilitate.
Prin Getica CCS urmeaza sa fie captata, transportata si stocata o cantitate de 1,5 milioane tone de dioxid de carbon (CO2) pe an. Transportul se va realiza prin conducta subterana pe o lungime totala de circa 40 kilometri. Stocarea va fi realizata prin formatiuni geologice acvifere saline de mare adancime aflate pe o raza de maximum 50 kilometri fata de Centrala Termoelectrica Turceni.
Compania de proiect Getica CCS este formata din Complexul Energetic Turceni – viitorul operator al instalatiei de captare, Romgaz Medias – viitorul operator al instalatiei de stocare geologica si Transgaz – viitorul operator al retelei de transport.
Proiectul demonstrativ Getica CCS este un proiect guvernamental, coordonat de MECMA si sustinut de Global CSS Institute, din Australia, care a oferit un grant de 2,55 milioane euro pentru elaborarea studiului de fezabilitate.
Getica CCS se deruleaza in regiunea de sud-vest a Romaniei, zona ce este considerata cea mai industrializata regiune, responsabila pentru emisia a 40% din totalul emisiilor de CO2 la nivel national, adica 24,5 milioane tone CO2 pe an, potrivit realizatorilor proiectului.
MECMA organizeaza, joi, la Poiana Brasov, seminarul international “Optimizarea procedurii de reglementare CCS in Romania”, eveniment in care factorii-cheie implicati in acordarea avizelor, licentelor si autorizatiilor pentru dezvoltarea si implementarea tehnologiilor Capturii si Stocarii de CO2 /CCS/ in Romania vor realiza o simulare a procesului de reglementare.
Printre participanti se afla reprezentanti din cadrul Global CCS Institute, Directoratului General Actiuni Climatice al Comisiei Europene, Companiei de proiect Getica CCS, Consortiul tehnic Getica CCS si ai autoritatilor guvernamentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *