Victor Ponta: Miercuri vom adopta cota de energie regenerabil? subven?ionat?

Energia verde a intarziat dezvoltarea programelor de captare si stocare a dioxidului de carbon

Sistemul energetic national se confrunta cu problema scaderii consumului, acesta ajungand la valori mai mici de 5.000 MW in weekend, a declarat directorul general al Institutului pentru Studii si Proiectari Energetice, Dan Gheorghiu, la o conferinta privind solutiile integrate de management al carbonului. „Ne aflam intr-un moment dificil pentru sistemul energetic national. A scazut extrem…

Citește mai departe
Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din '89

Rovana Plumb: Surplusul de certificate de emisii CO2 al Romaniei trebuie sa fie reportat

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a solicitat, in cadrul Consiliului de Mediu al Uniunii Europene ce se desfasoara in Luxemburg, reportarea surplusului de certificate de emisii CO2 /Unitati ale Cantitatii Atribuite – AAU, n.r./ in cazul Romaniei. ‘Rezerva nationala a Romaniei de unitati ale cantitatii atribuite, dar si reducerea substantiala a emisiilor de gaze…

Citește mai departe

Un proiect de 1 mld. euro pentru captarea si stocarea dioxidului de carbon

Romania este inca in carti pentru accesarea unor fonduri europene substantiale in vederea realizarii unui proiect demonstrativ de un miliard de euro pentru captarea si stocarea dioxidului de carbon, in lupta pentru finantare fiind 10 alte astfel de investitii din Marea Britanie, Olanda, Polonia, Franta si Italia. „Vestile sunt foarte bune pentru noi pentru ca…

Citește mai departe

Transelectrica are nevoie de 500 milioane de euro pentru conectarea parcurilor eoliene la reteaua de transport

Compania Nationala de Transport a Energiei Electrice „Transelectrica” SA Bucuresti este Operatorul de Transport si de Sistem din Romania care asigura serviciul de transport al energiei electrice de la producatori la marii consumatori conectati la retea, precum si conducerea tehnica a sistemului Electroenergetic National (SEN), administreaza piata concurentiala de energie electrica prin filiala sa OPCOM…

Citește mai departe
Greenpeace și Bankwatch semnalează funcționarea în condiții nelegale a unității 7 de la termocentrala Turceni

Manager ISPE: Romania a identificat 22 gigatone potential de stocare CO2 pe propriul teritoriu

Romania a identificat, pana in prezent, zone de stocare a CO2 pe propriul teritoriu pentru 22 de gigatone, din care cea mai mare parte (18 gigatone) in tipuri de formatiuni acvifer-saline, a declarat, joi, intr-un seminar de specialitate, Gabriel Ignat, manager de proiect in cadrul Departamentului de Conducere Proiect Getica CCS al ISPE /Institutul de…

Citește mai departe
Numărătoare inversă pentru primul proiect demonstrativ românesc de captare şi stocare a CO2

Numaratoare inversa pentru primul proiect demonstrativ romanesc de captare si stocare a CO2

Cu ocazia vizitei in Romania a Institutului Global de Captare si Stocare a Carbonului (GCCSI) din Australia, Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) si Institutul National GeoEcoMar au organizat o conferinta de presa in cadrul careia au fost abordate principalele chestiuni referitoare la punerea in aplicare a unui proiect demonstrativ de captare si stocare…

Citește mai departe
Energia solara, energia viitorului in aer, pe apa si pe uscat

Dupa eoliene, vine boomul pe solar

Incurajati de subventiile mari oferite de stat, investitorii au in plan peste 500 MW din surse fotovoltaice. Atrasi de o lege care recompenseaza din plin investitiile in energie fotovoltaica, tot mai multi investitori au planuri in acest domeniu. Astfel, pana acum, Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) a realizat studii pentru instalarea a 500-600…

Citește mai departe

Prima casa pasiva din Romania va fi construita in incinta Politehnicii Bucuresti

Casele pasive utilizeaza extrem de putina energie pentru incalzire sau racorire. Producatorul de materiale din domeniul betonului celular autoclavizat Xella Ro a anuntat marti ca se alatura initiativei Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) in construirea primei case pasive certificate din Romania, care urmeaza sa fie finalizata pana la finele anului 2010. Casa Pasiva…

Citește mai departe

A II-a Conferinta Internationala: Energia Eoliana in Romania RENEXPO® South-East Europe 2009

11.11.2009 Sala Paltului Bucuresti, Romania Vointa politica si procedurile administrative se schimba in mod rapid dupa nevoia de siguranta energetica, targetul de energie regenerabila impus de Uniunea Europeana, se indreapta tot mai mult spre piata de energie eoliana din Europa de Sud-Est. Investitorii trebuie informati asupra statutului actual, legilor, posibilitatilor de finantare privind energia eoliana…

Citește mai departe

Conferinta: Energia regenerabila in Romania – prezent si perspective 22 octombrie 2009

  Compania Finmedia are deosebita onoare de a va invita sa participati la conferinta dedicata energiei regenerabile „Energia regenerabila in Romania- prezent si perspective” ce va avea loc in data de 22 octombrie 2009 la hotel Crowne Plaza Bucuresti, sala Valahia. Urmare discutiilor tot mai frecvente la nivel mondial in legatura cu necesitatea stringenta de…

Citește mai departe

Inovarea incepe in scoala

Interviu cu Profesor Universitar Doctor, Adrian Badea, prorector al Universitatii Politehnice din Bucuresti. In momentul de fata, Universitatea Politehnica Bucuresti are un proiect nou, nu numai pe partea de cercetare ci si pe cea de aplicare a lui. Spuneti-ne cate ceva despre acesta… Universitatea Politehnica Bucuresti este interesata de foarte multi ani de problematica energiei…

Citește mai departe

Sistem national de gestionare si raportare a emisiilor de gaze cu efect de sera in EU-ETS

Pentru indeplinirea angajamentelor asumate prin Protocolul de la Kyoto, Uniunea Europeana a introdus schema europeana de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de sera (EU-ETS), un mecanism bazat pe principii comerciale menit sa incurajeze reducerile de emisii de gaze cu efect de sera (GES), intr-o maniera tehnic si economic eficienta. Schema reduce costurile de…

Citește mai departe

Case pasive – solutie de crestere a eficientei energetice a cladirilor

Eficienta energetica este primul element al politicii energetice europene resimtit de cetateni. O eficienta energetica sporita poate aduce contributia decisiva pentru obtinerea durabilitatii, competitivitatii si securitatii aprovizionarii. Printre masurile cheie stabilite in documentul „O politica energetica pentru Europa”, propus de Comisia UE in ianuarie 2007, se inscrie si „imbunatatirea rapida a randamentului energetic al cladirilor…

Citește mai departe

Solutii viabile pentru reducerea consumurilor de energie in sectorul rezidential si tertiar

Energia este necesara pentru dezvoltarea sociala si economica a societatii. Dependenta producerii de energie fata de resursele conventionale si contributia asupra cresterii emisiilor cu efect de sera constituie motive importante pentru o utilizare rationala a energiei in scopul reducerii consumului. Avand in vedere stadiul de dezvoltare al societatii actuale, nu se poate pune problema eliminarii…

Citește mai departe

Captarea si stocarea CO2 in Romania

Conventia cadru a Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, aprobata prin Decizia 94/69/CE a Consiliului din 15 decembrie 1993, a avut ca obiectiv final stabilizarea concentratiilor de gaze cu efect de sera in atmosfera, la un nivel care sa impiedice orice perturbare antropica periculoasa a sistemului climatic, care se poate realiza prin limitarea cresterii globale…

Citește mai departe