Primul proiect romanesc demonstrativ destinat captarii si stocarii de dioxid de carbon (CO2) va fi derulat, in cursul anului 2011, la Complexul Energetic Turceni si necesita o investitie de peste 500 milioane de euro, bani care vor veni de la Uniunea Europeana (UE), prin Programul european NER 300.
Proiectul privind captarea si stocarea carbonului in Romania este destinat pentru blocul numarul 6 de 330 megawati la Complexul Energetic Turceni, bloc existent, reabilitat, cu functionare pe lignit.
Realizarea documentatiilor proiectului a fost realizata de o serie de firme si institute, printre care Institutul pentru Studii si Proiectari Energetice /ISPE/, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina (GeoEcoMar).
Specialistii in domeniu spun ca, prin intermediul noului proiect, trebuie sa se reuseasca stocarea si captarea a cel putin 85% din dioxidul de carbon produs de activitatea industriala.
Pentru derularea proiectului va fi utilizata tehnologia bazata pe amoniac racit – Chilled Amonia Process (CAP), dezvoltata de catre Alstom, lider mondial in productia de energie si infrastructura feroviara.
Compania a fost selectata de catre ISPE in calitate de manager de proiect CCS /captare si stocare de CO2, n.r./ si de catre Complexul Energetic Turceni (sud-vestul Romaniei). De asemenea, cele doua entitati au incredintat Alstom Carbon Capture Systems din Germania elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului.
Potrivit sursei citate, tehnologia CAP ofera o eficienta sporita prin reducerea cantitatii de energie necesara pentru captarea CO2 in raport cu alte tehnologii existente. Instalatia de Captare a Carbonului va fi pusa in functiune la Grupul nr. 6 de 330 MW de la Complexul Energetic Turceni ce va fi in prealabil retehnologizat.
In februarie 2010, Guvernul Romaniei a decis intocmirea ‘Planului de actiune pentru implementarea unui Proiect Demonstrativ privind Captarea si Stocarea Carbonului (CCS) in Romania’. In urma acestui angajament, ISPE, alaturi de GeoEcoMar, sunt angajate in primul Program Demonstrativ CCS integrat din Romania, in prezent fiind in curs de elaborare studiul de fezabilitate, avand ca scop demonstrarea fezabilitatii tehnologiei de captare a CO2 la Complexul Energetic Turceni, impreuna cu transportul acestuia si stocarea geologica.
La jumatatea lunii decembrie, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, a afirmat ca Romania va fi sprijinita, in 2011, de catre UE pentru derularea unui proiect privind captarea de CO2, si reducerea de emisii este una dintre cele mai mari provocari pentru schimbarile climatice.
‘Captarea de CO2 este problema fiecarei tari. Romania o sa aiba anul viitor o investitie care este sprijinita de Uniunea Europeana, de captare de CO2. Va fi o investitie-pilot in care participa vreo patru tari din Uniunea Europeana. Aceasta reducere de emisii de CO2 este una dintre cele mai mari provocari pentru schimbarile climatice pentru urmatoarea perioada. Noi nu putem sa ne angajam ca reducem cu 20% aceste emisii daca nu facem investitii de acest gen’, a atentionat Borbely.
Oficialitatile de la Bucuresti au anuntat, la jumatatea lunii octombrie, ca vor propune spre finantarea Uniunii Europene un proiect-pilot demonstrativ de captare si stocare a dioxidului de carbon din gazele de ardere emise de blocul energetic nr. 6 al termocentralei de la Turceni.
La jumatatea lunii august, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri /MECMA/ a devenit membru al Institutului Global pentru Captarea si Stocarea Dioxidului de Carbon (CO2) – CCS Institute, din Canberra, Australia.
Includerea MECMA in aceasta initiativa multinationala, constituita in scopul accelerarii implementarii si dezvoltarii tehnologiilor de captare si stocare a dioxidului de carbon, la nivel mondial, reprezinta o oportunitate de a prelua experienta altor organizatii privind tehnologiile CCS in elaborarea unor proiecte romanesti.
Apartenenta la Global CCS Institute presupune schimbul de cunostinte, informatii si expertiza referitor la dezvoltarea si desfasurarea proiectelor CCS la scara comerciala, sigure, rentabile si sustenabile din punct de vedere al mediului, precum si la tehnologii de captare, transport si stocare a emisiilor de dioxid de carbon si furnizarea de expertiza cu privire la costurile si beneficiile asociate acestor solutii, precum si cerintele operationale si legislative necesare pentru atingerea succesului, la metode pentru a conferi increderea in tehnologiile CCS si de a da un impuls international necesar solutionarii problemei urgente privind schimbarile climatice.