Incurajati de subventiile mari oferite de stat, investitorii au in plan peste 500 MW din surse fotovoltaice.
Atrasi de o lege care recompenseaza din plin investitiile in energie fotovoltaica, tot mai multi investitori au planuri in acest domeniu.
Astfel, pana acum, Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) a realizat studii pentru instalarea a 500-600 MW din surse fotovoltaice, a anuntat ieri seful ISPE, Dan Gheorghiu. Daca luam in calcul ca un MW fotovoltaic costa circa 4 milioane euro, atunci investitiile aferente s-ar ridica la peste 2 miliarde euro. Numai pentru amplasarea unui MW e nevoie de 3 hectare de teren, sustin specialistii.
Unul dintre cele mai mari proiecte in acest domeniu, din ce se stie pana acum, apartine grupului Renovatio, care la mijlocul anului a deschis la Satu Mare o fabrica de panouri fotovoltaice, cu o capacitate anuala de 50 MW. Potrivit datelor proprii, Renovatio are in plan ferme fotovoltaice tot de 50 MW in Romania.
Cea mai scumpa electricitate
Daca noua lege de sprijin a energiilor regenerabile se va aplica in forma actuala, electricitatea produsa din surse fotovoltaice va fi cea mai scumpa.
Legea recompenseaza energia fotovoltaica cu sase certificate verzi pentru un MWh „verde” livrat in retea, fata de doua pentru eoliene. Pretul minim al unui astfel de certificat e de 27 de euro, iar cel maxim – 55 de euro. Asadar, un investitor ar incasa 330 de euro/MWh doar din certificate, daca le-ar vinde la valoarea maxima.
In plus, mai ia 40 de euro/ MWh din vanzareae nergiei. Banii vor fi platiti tot de consumatori, iar autoritatile nu au facut inca niciun studiu care sa arate efectul acestor ajutoare in facturi. „Trebuia intai un studiu de impact in preturi, apoi votata legea”, a spus Gheorghiu.
De altfel Comisia Europeana analizeaza daca autoritatile nu supracom penseaza energia „verde”.
Conform datelor EVZ, compania CEZ Distributie, care opereaza in zona Olteniei, acordase pana in iunie avize de racordare la retea pentru 17 proiecte care cumuleaza aproape 30 MW fotovoltaici, cel mai mare fiind de 5 MW, in Teleorman.
De asemenea, pana la finele lunii august, la Enel, care opereaza in Muntenia, Banat si Dobrogea, au fost inregistrate in total 30 de solicitari de racordare, majoritatea in Banat.
Potrivit Ministerului Economiei, Romania poate produce din surse fotovoltaice 1,2 TWh, adica circa 2% din consumul intern.