Inovarea incepe in scoala

Interviu cu Profesor Universitar Doctor, Adrian Badea, prorector al Universitatii Politehnice din Bucuresti.

In momentul de fata, Universitatea Politehnica Bucuresti are un proiect nou, nu numai pe partea de cercetare ci si pe cea de aplicare a lui. Spuneti-ne cate ceva despre acesta…

Universitatea Politehnica Bucuresti este interesata de foarte multi ani de problematica energiei si de legatura dintre cele doua entitati: energia si protectia mediului. Am dorit sa aratam ca se poate face ceva in vederea optimizarii consumului de energie. Intr-o prima etapa ne-am dorit reabilitarea termica a cladirilor si a izolatiilor termice. In al doilea rand, am realizat o sursa proprie de energie, o centrala moderna prin care producem energie si caldura. Am schimbat intregul sistem de transport al caldurii, am realizat o retea noua de transport a caldurii in interiorul Politehnicii, cu sprijinul ISPE.

Toata aceasta retea este condusa dintr-o camera de comanda, ce este si laborator in acelasi timp, oferindu-le studentilor posibilitatea sa vada despre ce este vorba.

In acelasi timp, in Politehnica se afla cea mai mare centrala fotovoltaica din zona de sud-est a Europei. Are atat scop educational cat si rol de cercetare. Aceasta centrala a fost realizata intr-o colaborare cu universitatile din Germania.

Penetrarea surselor regenerabile intr-un mod masiv este inevitabila. In primul rand pentru ca mai devreme sau mai tarziu, sursele clasice de energie vor disparea. In al doilea rand, arderea – in conditiile schimbarilor climatice – devine inadmisibila.

Din punct de vedere al specialistului energetician, care ar fi argumentele pro si contra conceptului de casa pasiva in raport cu constructiile clasice?

Aceasta casa pasiva pe care o construim aici, in Politehnica, este o solutie ideala, pentru ca o casa pasiva consuma pentru incalzire, aproximativ 5% din cat consuma un apartament construit in anii 70. Se poate folosi energia geotermala, prin puturi canadiane.

Casa pasiva reprezinta o arhitectura durabila care foloseste suprafata de teren in mod optim. Casa pe care o realizam are o suprafata la sol ocupata de 95 mp, realizand o suprafata utila de 150 mp si o suprafata construita de 190 mp. Este extrem de compacta, construita parter si etaj.

Un lucru foarte important este sa le realizezi eficient economic. Daca o astfel de casa ar costa cu 10 – 15% mai mult decat o casa normala, nu va atrage cumparatorii. Asta este una dintre cerintele conceptului de casa pasiva, introdus de Institutul de Case Pasive din Germania.

Un alt criteriu de baza al caselor pasive este etanseitatea. Acest lucru se poate realiza prin metode constructive atent efectuate.

Materialele din care sunt facute aceste case trebuie sa fie durabile. Nu doar ca timp, ca durata de folosire, ci la sfarsit, cand demolezi casa, materialul este biodegradabil.

In cadrul proiectului vor fi realizate doua case in oglinda. Acest lucru tine tot de conceptul de casa pasiva, ducand tot la un consum mai redus de energie, pentru un consum mai redus de energie, pentru ca un perete nu mai este afara, este in interior, deci nu mai pierde caldura.

Dorim ca dupa ridicarea casei sa ii adaugam acesteia componenta de casa inteligenta. Reglarea automata a umbririi ferestrelor, deschiderea obloanelor automat, instalatia porneste singura, consumul de electricitate este calculat automat.

Noi realizam aceasta casa intr-un consortiu: Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea de Arhitectura, Universitatea Tehnica de Constructii, ISPE – principalul beneficiar si IPE, toate acestea sub tutela Academiei Oamenilor de Stiinta.

Scopul nostru este ca acestea sa devina ulterior un showroom, iar responsabil pentru replicarea acestor case este ISPE-ul, finantator in proportie de 50% a proiectului, avand dreptul sa revanda.

Cat va costa o astfel de casa?

Ne-am propus ca pretul unei  astfel de case sa ajunga undeva la 100 000 de euro, fara teren, in conditiile precizate anterior. Vorbim despre o casa finisata, in conditii bune.

Nu am terminat calculele, insa toti cei cu care am discutat despre acest lucru, cei implicati, isi doresc sa facem o casa disponibila pentru cumparatori.

Se poate folosi acest concept si la case deja construite?

Sigur, cand reabilitezi o casa, o poti reabilita pe principiul casei pasive. Totusi, o casa care nu a fost gandita de la inceput ca fiind pasiva, este greu sa fie adaptata.

Trebuie facuta foarte bine diferenta: exista casa normala, casa cu un consum redus de energie si casa pasiva, ce reprezinta nivelul de top.

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *