CASE PASIVE – Solutie de crestere a eficientei energetice a cladirilor –

Elemente ale casei pasive

  1. Ferestrele

Pentru a avea o casa pasiva care sa respecte conceptul de arhitectura pasiva, trebuie sa se utilizeze ferestre de inalta eficienta energetica.

Astfel, la alegerea tipul de geam si tipului de rame trebuie sa se tina seama de conditiile climatice in care urmeaza sa se amplaseze constructia. In cazul tarilor din centrul Europei, exista trei componente esentiale ale ferestrei de inalta eficienta energetica:

  1. geamurile – trei randuri de geamuri acoperite cu doua straturi foarte subtiri de metal sau oxid metalic in scopul reducerii coeficientului de pierdere de caldura;
  2. distantierii dintre geamuri si rama – pentru evitarea pierderilor de caldura prin marginile geamului;
  3. ramele de geam – izolatie.

Aceste componente se armonizeaza astfel incat valoarea totala a pierderilor de caldura prin fereastra reprezinta jumatatea fata de valoarea rezultata prin utilizarea unei ferestre conventionale, fara ca aportul solar direct sau indirect sa fie modificat.

Prin utilizarea acestui tip de ferestre s-a demonstrat ca pierderile de caldura sunt minime chiar in timpul iernii, atata timp cat orientarea este potrivita si umbrirea nu este excesiva.

Valoarea coeficientului de pierdere de caldura este sub 0,8 W/m2K conform EN 10077. In consecinta, prin utilizarea ferestrelor foarte eficiente energetic, chiar in noptile friguroare din timpul iernii, temperatura interioara la suprafata ferestrei va depasi valoarea de 170C. Aceasta confera un confort termic chiar langa suprafetele vitrate, fara aparitia senzatiei de rece in imediata apropiere a ferestrei.

Pentru o mai sugestiva comparatie intre fereastra de inalta eficienta energetica recomandata in cazul casei pasive, sunt prezentate mai jos cateva tipuri de ferestre cu parametrii corespunzatori.

In expozitiile de profil, asa cum este si cea desfasurata anul acesta la Frankfurt in perioada 17 – 20 aprilie, sunt prezentate o serie de realizari in domeniul ferestrelor de inalta eficienta energetica. In figurile de mai jos puteti vedea cateva exemple cu diferite sisteme de izolare a ramelor de geam:

Izolatia termica

La o casa pasiva intreaga anvelopa a cladirii are o izolatie foarte buna. Anvelopa este alcatuita din toate elementele cladirii care separa interiorul de exteriorul constructiei. Toate metodele de constructie pot fi utilizate la casa pasiva si au fost deja testate cu succes: constructie de zidarie, constructie usoara, elemente prefabricate, cadre de beton izolate, constructii metalice si alte combinatiii ale acestora.

Cea mai importanta regula la realizarea unei case pasive conform conceptului promovat de Passivhaus Institut din Germania, este ca izolatia termica sa fie aplicata continuu pe anvelopa constructiei, fara punti termice. Acest rationament conduce la reducerea pierderilor de caldura. Majoritatea materialelor izolatoare nu sunt etanse, de aceea anvelopa trebuie sa fie etansa. Reducerea puntilor termice este foarte importanta in realizarea izolatiei la casa pasiva. Pentru aceasta a fost dezvoltata o metoda speciala de proiectare.

Datorita acestei reguli, pentru zona centrala a Europei, valorile coeficientilor de pierdere de caldura pentru elementele componente ale anvelopei (pereti exteriori, podea pe sol, acoperis) se afla in intervalul 0,1 W/m2K – 0,15 W/m2K, situandu-se sub nivelul valorilor oricaror cladiri realizate in sistem clasic. O consecinta a acestui sistem de izolare este ca, pe durata anotimpului rece, temperaturile suprafetelor interioare ale elementelor de constructie au valori apropiate cu temperatura aerului interior. Aceasta conduce la realizarea unui climat interior foarte confortabil si la evitarea prejudiciilor aduse de umiditatea aerului interior.

In perioada calda, avantajul unei foarte bune izolatii a anvelopei poate asigura o protectie impotriva caldurii excesive. De o mare importanta pentru realizarea confortului interior optim in perioada de vara sunt si realizarea posibilitatii de umbrire corespunzatoare si asigurarea unei ventilari suficiente.

Toate informatiile si figurile din acest articol au fost prezentate cu amabilitatea PASSIVHAUS Institut din Germania,  partener, alaturi de ISPE, in cadrul proiectului PASS-NET, finantat prin programul Intelligent Energy Europe 2006.

Adriana Milandru, Madalina Anastasiu

Sectia studii si Finantare Proiecte, Divizia Energie & Mediu, ISPE


Articolul face parte din activitatea de promovare a casei pasive realizata de proiectul PASS-NETSursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *