Rovana Plumb: Surplusul de certificate de emisii CO2 al Romaniei trebuie sa fie reportat

Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din '89
Rovana Plumb: Surplusul de certificate de emisii CO2 al Romaniei trebuie sa fie reportat

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a solicitat, in cadrul Consiliului de Mediu al Uniunii Europene ce se desfasoara in Luxemburg, reportarea surplusului de certificate de emisii CO2 /Unitati ale Cantitatii Atribuite – AAU, n.r./ in cazul Romaniei.

‘Rezerva nationala a Romaniei de unitati ale cantitatii atribuite, dar si reducerea substantiala a emisiilor de gaze cu efect de sera in tara noastra sunt rezultatul unei dificile tranzitii, cu dureroase efecte pe plan economic si social’, a mentionat ministrul Mediului.

Potrivit unui comunicat de presa al MMP, Rovana Plumb a intervenit si pe subiectul referitor la propunerea de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind reciclarea navelor, precizand ca Romania este in favoarea implementarii cat mai rapide a Conventiei de la Hong Kong si implicit a adoptarii Regulamentului privind reciclarea navelor.

‘Suntem constienti de problemele de mediu cauzate de instalatiile de reciclare pentru nave, in anumite tari terte, care utilizeaza metode inadecvate. Este important insa ca masurile pe care le adoptam sa nu conduca la cresterea riscului de schimbare a pavilioanelor statelor membre’, a afirmat Plumb.

De asemenea, oficialul roman a precizat ca revizuirea Strategiei Uniunii Europene privind Dezvoltarea Durabila este una dintre modalitatile concrete de actiune ale Uniunii si trebuie ca aceasta sa fie realizata cat mai repede posibil.

Joi, a avut loc la Luxemburg, reuniunea Consiliului de Mediu al Uniunii Europene /UE/, unde au participat ministri ai mediului din statele membre.

In cadrul reuniunii, presedintia cipriota a UE a organizat dezbaterea propunerii de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind reciclarea navelor, precum si a Concluziilor Consiliului ‘Rio+20’: Rezultatele Conferintei Organizatiei Natiunilor Unite privind dezvoltarea durabila 2012 si actiunile ulterioare acesteia (Rio de Janeiro, Brazilia, 20 – 22 iunie 2012), in vederea adoptarii.

Totodata, in cadrul dezbaterilor, se doreste adoptarea concluziilor privind pregatirea Conferintei COP 18 la Conventia-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice si a celei de a 8-a sesiuni a Reuniunii Partilor (CRP 8) la Protocolul de la Kyoto, ce va avea loc la Doha, Qatar, in perioada 26 noiembrie – 7 decembrie 2012.

Romania are, in momentul de fata, de vanzare 300 de milioane de certificate verzi.

In luna iulie a.c., Romania a primit aprobarea Comisiei Europene /CE/ pentru alocarea in continuare a 71,4 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera cu titlu gratuit pentru producatorii de energie electrica in perioada 2013-2020.

Practic, forul european a raspuns favorabil autoritatilor de la Bucuresti la o aplicatie depusa in data de 30 septembrie 2011 de catre Guvernul Romaniei, prin MECMA, in urma caruia Romania va primi in continuare, pentru sectorul producerii de energie electrica, alocarea gratuita de certificate de emisii pe perioada 2013-2019.

Documentele solicitate de catre Comisie au fost elaborate de S.C. ISPE S.A.- Institutul de Studii si Proiectari Energetice, in calitate de consultant al MECMA.

Alocarea temporara, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii reprezinta o derogare importanta de la regula generala prevazuta in legislatia revizuita in domeniul EU ETS, conform careia nu se aloca certificate de emisii cu titlu gratuit producatorilor de energie electrica. Din acest motiv, Parlamentul European si Consiliul au conditionat alocarea temporara, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii de respectarea mai multor criterii.

In temeiul articolului 10c al Directivei revizuite EU ETS adoptate in 2009, zece state membre au beneficiat de posibilitatea de a solicita derogari temporare de la regula potrivit careia, incepand din 2013, toate certificatele de emisii EU ETS vor fi vandute la licitatie. Dintre aceste state membre, opt au depus cereri pentru alocarea temporara de certificate gratuite de emisii, aplicatiile insotitoare fiind evaluate de catre CE in conformitate cu normele si conditiile prevazute in Directiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *