Garda de Mediu amendeaza Petrom pentru scurgerea de titei de la Suplacu de Barcau

Garda de Mediu amendeaza Petrom pentru scurgerea de titei de la Suplacu de Barcau

Alerta s-a declansat in Bihor dupa ce o conducta Petrom din Schela, Suplacul de Barcau s-au fisurat. Aproape 500 de litri de titei s-au scurs in apele Barcaului, echipajele de interventie reusind sa opreasca la timp un accident ecologic de proportii. Chiar daca zona este in proportie de 90% curatata, autoritatile mentin supravegherea si promit amenzi celor care au provocat accidentul.

Autoritatile de Mediu din Bihor desfasoara o ampla ancheta dupa ce una dintre conductele Petrom de la Schela Suplacul de Barcau s-a fisurat. O parte din titei s-a scurs prin canalele colectoare in raul Barcau. Echipajele de interventie ale Petrom alaturi de autoritatile de mediu au reusit sa opreasca la timp ceea ce se putea transforma intr-un dezastru ecologic. Baraje si diguri au fost construite ad-hoc pentru a impiedica poluarea apelor. Chiar daca zona s-a decontaminat aproape in intregime, Inspectori de la Agentia de Protectia Mediului, Garda de Mediu si Adminsitratia Bazinala de Apa Crisuri raman in stare de alerta pentru ca o ploaie puternica ar putea extinde poluarea pana peste granita.
„Incidentul s-a produs din produs din pricina unei fisuri la conducta supraterana, dar, din fericire, poluarea a fost stopata al timp. Echipele noastre sunt la fata locului si monitorizeaza calitatea apelor. Poluarea a fost relativ mica, in sensul in care nu a afectat flora si fauna si nici nu au murit pesti. Suntem in stare de veghe, pentru ca, daca ar creste debitul apelor ar fi pericol ca poluarea sa se extinda, iar atunci vom dispune inchiderea barajului”, spune Anca Mihociu, purtatorul de cuvant al Administratiei Bazinale de Apa Crisuri. „Acum verificam care a fost defapt impactul asupra apelor. Vom realiza doua buletine de calitate a apelor. Daca aceste buletine vor iesi bune inseamna ca echipa de intreventie Petrom a actionat suficient de repede pentru a preveni pagubele si nu vor primi amenda din partea noastra „, a mai spus Mihociu.
Si reprezentanti Agentiei de Protectie a Mediului spun ca, cel putin momentan, situatia este sub control. „Avem oameni in teren care monitorizeaza situatia. In zona sunt montate baraje care au oprit sursa de poluare pe loc. Practic, la ora actuala, se culege pelicula de titiei de pe suprafata apei. Cei de la Petrom au luat masuri si au construit un dig de aparare pana la decontaminare.
Chiar daca nu momentan nu exista niciun pericol, ramanem in alerta pentru cazul in care vor veni ploi puternice. Atunci vom fi obligati sa oprim barajul pentru ca poluarea sa nu se extinda spre Ungaria”, spune Adriana Calapod, sefa biroului de monitoring a Agentiei de Protectia Mediului Bihor.

Click aici pentru imagini de la Suplac

Petrom nu scapa de amenda

Chiar daca interventia rapida si eficienta a echipajelor Petrom ii poate scapa de o amenda din partea Directiei Apelor Crisuri, Garda de Mediu spune ca firma va fi sanctionata.

„Inca nu s-au incheiat lucrarile de depoluare si nu putem estima rezultatele. Cert este ca vom sanctiona compania , dar nu putem decide inca valoarea amenzii. In astfel de cazuri o amenda poate ajunge si pana la un miliard de lei vechi”, spune Alin Salajan, inspector al Garzii de Mediu Bihor.

„De cand s-a produs incidentul oamenii s-au miscat eficient tinand cont de faptul ca 1.500 de litri de titei s-au scurs. In zona era un sant de gaze care a apartinut CFR mai demult. Din cei 1.500 de litri doar 500 au ajuns in apa, restul a fost blocat in sant. Imediat dupa ce s-a produs fisura, echipele de interventie ale Petrom au construit baraje plutitoare. Vestea buna este ca titeiul s-a oprit la al doilea baraj. In restul portiunilor, pana la ultimul baraj, am gasit apa curata”, a mai subliniat Salajan.
„Toata noaptea s-a pompat cu 8 vidanje pentru a culege titeiul si acum, in proportie de 90%, a fost curatata zona poluata. De asemenea se lucreaza si la curatarea solului contaminat din zona”, a declarat inspectorul.

Echipele Petrom monitorizeaza de asemenea situatia.

„In urma incidentului, au fost informate autoritatile de mediu precum si persoanele responsabile din cadrul companiei si s-a actionat imediat pentru izolarea zonei afectate. De asemenea au fost luate primele masuri pentru limitarea poluarii si indepartarea efectelor acesteia.

Echipa pentru situatii de urgenta a fost convocata si in cel mai scurt timp s-au montat 8 baraje din materiale absorbante si s-au creat puncte de recuperare si recoltare a produsului petrolier scurs. In urma acestor masuri s-au extras aproximativ 400 metri cubi de lichid apa si 10 metri cubi de titei din zona poluata. Echipa pentru situatii de urgenta monitorizeaza in continuare cursul de apa al raului Barcau”, au declarat reprezentantii Petrom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *