In cadrul proiectului-pilot Italia – Romania – Bulgaria – Serbia – Managementul unei urgente transfrontiere ca urmare a deversarii de substante periculoase in Dunare, astazi, 24 septembrie, se desfasoara exercitiul de stimulare a unei poluari accidentale pe Dunare, organizat de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, eveniment care reuneste circa 100 de participanti din cele trei state implicate. Noutatea acestui exercitiu consta in faptul ca scenariul dupa care se va actiona in combaterea efectelor „poluarii” nu este in totalitate cunoscut, iar actiunea se desfasoara in timp real, simultan, in cele trei tari dunarene – Romania, Serbia si Bulgaria.
Conform scenariului exercitiului, astazi, in jurul orei 11.15, s-a produs o poluare accidentala a fluviului Dunarea, in dreptul localitatii Gruia, cu o posibila afectare si a malului romanesc.
Echipele Administratiei Nationale „Apele Romane”- Directia Apelor Jiu- Sistemul de Gospodarire a Apelor Mehedinti s-au deplasat imediat la fata locului si au confirmat existenta unei pete de produs petrolier de circa 30 metri lungime si 20 metri latime, pata care se intinde pe o distanta de 7,5 km pe luciul apei.
Poluarea s-a produs din cauza unei avarii produse la depozitul de combustibil Prahovo, din Serbia, in urma careia circa 20 de tone de produs petrolier au ajuns in fluviul Dunarea, existand pericolul extinderii frontului de poluare.
In dreptul localitatii Gruia, au fost amplasate doua baraje plutitoare la locul accidentului, in dreptul km 851, de catre Administratia Nationala „Apele Romane”- Directia Apelor Jiu- Sistemul de Gospodarire a Apelor Mehedinti si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Drobeta. De asemenea, echipele mixte ale Apelor Romane si ISU au imprastiat material absorbant de tip Spil Sorb , atat in aval de primul baraj, cat si intre cele doua baraje plutitoare. Echipele Apelor Romane Mehedinti au prelevat probe de apa, care, in urma de analizelor de laborator, vor determina depasirile inregistrate la indicatorii de calitate a apei.
Dispeceratul Apelor Romane- Mehedinti a solicitat primariilor Gruia, Pristol, Garla Mare si Salcia sa avertizeze populatia si agentii economici sa ia masuri pentru a nu fi afectati de aceasta poluare.
Pentru desfasurarea acestui exercitiu, A.N. Apele Romane – Directia Apelor Jiu – Sistemul de Gospodarire a Apelor Mehedinti au participat cu utilaje si echipamente de interventie, precum si cu un echipaj format din 13 specialisti. Totalul cheltuielilor estimate de A.N. Apele Romane- DA JIU- SGA Mehedinti au fost de 2716,64 lei, incluzand cheltuielile cu materialele de interventie, transport, manopera si analizele de laborator.
Din Romania, participa echipe de interventie de la Administratia Nationala „Apele Romane”- Directia Apelor Jiu si A.N. Apele Romane- „- Directia Apelor Jiu -Sistemul de Gospodarire a Apelor Mehedinti, impreuna cu Agentia pentru Protectia Mediului Mehedinti, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti, SC Hidroelectrica SA, Autoritatea Navala Romana – Capitania Zonala Drobeta-Turnu Severin, Consiliul Judetean pentru Situatii de Urgenta Mehedinti si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Drobeta (judetul Mehedinti).
Prin acest exercitiu, se urmareste marirea capacitatii de reactie si interventie, nivelul dotarii cu mijloace, echipamente si utilaje necesare pentru interventie in cazul unui astfel de tip de poluari, cu efect transfrontralier, precum si modul de actiune si de cooperare al institutiilor implicate.
Observatii: acesta este un comunicat de presa al Administratiei Nationale Apele Romane, transmis de catre purtatorul de cuvant al acestei institutii.