Incendiu de proportii in padurea Marginea, Suceava

Incendiu de proportii in padurea Marginea, Suceava

“Foc! Foc!”, a fost strigatul care a dezlantuit o adevarata desfasurare de forte in padurea de la Marginea, acolo unde doi muncitori silvici au descoperit un incendiu de padure si au dat alarma la cantonul silvic.
Instiintat de cele intamplate, seful ocolului silvic, Sorin Ciobanu, a pus in miscare intregul personal silvic si muncitorii angajati la OS Marginea, Serviciul de Voluntari pentru Situatii de Urgenta din Marginea si Sucevita, Detasamentul de Pompieri Radauti, Garda de Interventie din Siret si Vicovu de Sus, Directia Silvica Suceava si nu in ultimul rand Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucovina, printr-un apel de urgenta la 112.

Explozie si gaze toxice
Treptat, purtat de vant si intetit de resturile de vegetatie uscata si de resturile de la exploatarile forestiere, incendiul a capatat proportii si s-a extins.

Ca lucrurile sa fie si mai complicate, in zona incendiata s-au gasit elemente de munitie neexplodata, ramase probabil din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial (munitie cu substante toxice de lupta, mine antitanc, proiectile, grenade, bombe de aruncator) raspandite pe o suprafata de cca. 100 mc. Din cauza propagarii focului, un proiectil a explodat, producand trei victime si eliberand in zona afectata gaze toxice de lupta.
Drept urmare, pe langa ampla desfasurare de forte implicate in stingerea incendiului, au mai fost alertate si alte grupe operative, precum echipajele CBRN (Chimic, biologic, radiologic si Nuclear) si pirotehnic in vederea detectarii naturii substantelor din zona afectata si realizarea asanarii pirotehnice a terenului.
De asemeni, s-a solicitat si sprijinul Crucii Rosii Suceava pentru sprijinirea fortelor medicale de interventie si asigurarea asistentei populatiei din zona in cazul extinderii actiunii norului toxic, in vreme ce paramedicii SMURD G.I. Siret si SAJ Statia Radauti au acordat ajutorul medical si au asigurat transportul ranitilor la spital.
In cele din urma, dupa mai bine de doua ore de lupta cu focul, focarele de incendiu au fost izolate si apoi neutralizate, iar toti cei implicati in actiune, transpirati si epuizati, s-au intors intorc din padurea pe care au salvat-o.

Exercitiu tactic de pregatire si testare a fortelor de interventie
Din fericire, intreaga actiune doar a fost simulata, intr-un exercitiu tactic de pregatire, dar si de testare a fortelor de interventie, organizat de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.
La aceasta simulare de proportii au fost prezenti reprezentanti de la toate Directiile Silvice din tara, precum si conducerea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, in frunte cu directorul general, Valerian Solovastru, actiunea fiind data ca exemplu de eficienta si colaborare intre institutii.
Intreaga actiune, finalizata cu succes, a fost organizata de prefectul Sucevei, Sorin Arcadie Popescu, prezent si in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, seful directiei Silvice Suceava, Mihai Mihetiu, colonelul Ion Burlui, seful ISU Suceava si adjunctul acestuia, Dan Hoffman, responsabil de proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *