Sistemul de Gospodarire a Apelor Braila a preluat de la ANIF in 2012 diguri de aparare in lungime de 270 de kilometri, potrivit unui comunicat de presa remis joi de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Braila.
In 2012 s-au definitivat actiunile de preluare in administrare a digurilor de la Dunare si a materialelor din stocul de aparare care au fost in administrarea ANIF Braila.
Au fost preluati 175 de kilometri de diguri din Insula Mare a Brailei plus digurile de compartimentare, 57,5 kilometri de diguri din zona Calmatui – Gropeni – Chiscani si digul Braila – Dunare – Siret, in lungime de 14,7 kilometri.
In cursul anului 2012 pe teritoriul judetului Braila nu s-au semnalat situatii de urgenta generate de inundatii din revarsari ale cursurilor de apa.
Pentru mentinerea lucrarilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor in stare buna de functionare au fost efectuate lucrari de intretinere curente a coronamentului si taluzelor prin completari terasamente, completarea golurilor din covorul vegetal de protectie si indepartarea vegetatiei parazitare.
Pentru punerea in siguranta a liniilor de aparare preluate au fost intocmite note de fundamentare pentru digul IMB in vederea aducerii de la asigurarea de 10%, la asigurarea de 1%. Pentru digul Calmatui – Gropeni – Chiscani a fost intocmita o nota de fundamentare in vederea ridicarii cotei coronamentului cu cca. 0,6 metri pentru cresterea sigurantei prin majorarea garzii. Digul Braila – Dunare – Siret nu face obiectul unor lucrari de reabilitare.
Pe baza observatiilor si masuratorilor s-au intocmit note de fundamentare pentru toate eroziunile de mal care ar putea pune in pericol lucrari de aparare sau obiective socio-economice.
In zona comunei Scortaru Nou, aferenta raului Buzau, au fost efectuate studiile tehnico-economice si s-au depus documentatiile pentru obtinerea Certificatului de urbanism in vederea efectuarii lucrarilor de stopare a eroziunilor de la km 286-287, amonte Scortaru Nou, km 288-289, in dreptul localitatii Scortaru Nou, mal drept, malul drept al localitatii Sihleanu, la pasarela si km 297-298, zona localitatii Gurguieti.
Au fost efectuate masuratori topo si s-au intocmit profile longitudinale si transversale la digurile aferente raului Siret in vederea mentinerii lor la cotele proiectate.
Au fost luate masuri pentru modificarea Planurilor de aparare impotriva inundatiilor avand in vedere schimbarile privind administratorii lucrarilor de aparare aferente fluviului Dunarea.
In data de 22 iunie 2012, pentru verificarea functionalitatii sistemului informational decizional a fost organizat de catre SGA Braila un exercitiu de simulare a unei inundatii pe fluviul Dunarea in care au fost implicati Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta, INHGA Bucuresti, AN Apele Romane, ABA Buzau – Ialomita, Centrul Operational din cadrul ISU Braila, ANIF Braila, SC TCE 3 Brazi si comitetele locale pentru situatii de urgenta riverane fluviului.