Gestionarea corecta a deseurilor din Delta Dunarii, cel mai important proiect ce va demara in 2013

0
563
Gestionarea corectă a deşeurilor din Delta Dunării, cel mai important proiect ce va demara în 2013
Gestionarea corecta a deseurilor din Delta Dunarii, cel mai important proiect ce va demara in 2013

Alaturi de investitiile in infrastructura de transport, dar si in turism, una dintre cele mai mari provocari ale anului 2013 pentru Consiliul Judetean Tulcea este realizarea sistemului de gestionare a deseurilor din Delta Dunarii, spune presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu

 

Prioritatile pe anul 2013: continuarea investitiilor in infrastructura de transport, alimentari cu apa, canalizari, dar si in turism (marele potential al judetului Tulcea).

Una dintre cele mai ample lucrari ce ar urma sa inceapa in acest an in judet este sistemul de gestionare a deseurilor din Delta Dunarii.

„In total, vorbim despre un amplu proiect prafuit care acum ar putea deveni realitate. Este o investitie de 30 de milioane de euro si care ar urma sa fie gata in trei ani“, a declarat presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Presedintele Teodorescu a mai facut referire, de asemenea, la cele mai importante realizari ale mandatului sau (ultimele sase luni ale anului trecut).

Investitii in turism

Printre cele mai mari realizari ale Consiliului Judetean (investitii inaugurate la finalul anului trecut) se numara deschiderea celor doua case de patrimoniu reabilitate cu fonduri europene.

„Este un mare castig pentru turismul din regiune si pentru Judetul Tulcea. Deschiderea celor doua muzee este o necesitate pe care Consiliul Judetean a identificat-o corect si la timp, avand in vedere importanta turistica a Judetului Tulcea. Sunt extrem de incantat ca putem vedea primele rezultate concrete ale investitiilor de acest tip, finantate din fondurile europene pe care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului le gestioneaza”, a mentionat presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu.

Este vorba despre proiectul privind „Restaurarea si reabilitarea a doua cladiri de patrimoniu din municipiul Tulcea, incluse in circuitele turistice regionale“. Casa Avramide si Palatul Pasei au fost reabilitate cu sprijin financiar de la Uniunea Europeana, prin Programul Operational Regional 2007 – 2013, Axa prioritara 5: „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului”, Domeniul major de interventie 5.1 – „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”. A fost vorba despre un proiect de 42 milioane de lei, iar proiectul a fist finalizat in luna septembrie 2012.

Tot la finalul anului trecut, mai exact in decembrie 2012, au fost receptionate si lucrarile la casa de pe strada Glorei. Este vorba despre proiectul numit „Reparatia capitala, reabilitarea si modernizarea imobilului din Tulcea, strada Gloriei, numarul 4, pentru Centrul National de Informare si Promovare Turistica Tulcea“, finantat prin Programul Operational Regional, Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului. Investitia, cifrata la 1,7 milioane de lei, va fi inaugurata in acest an.

Investitii in reabilitarea soselelor

In cursul anului trecut (mai exact in perioada iulie – decembrie 2012), prin programul de reabilitare, modernizare si/sau asfaltare a drumurilor de interes judetean si de interes local, alimentare cu apa, canalizare si epurare a apelor uzate la sate, precum si in unitatile administrativ teritoriale cu resurse turistice, (aprobat prin HG 577/1997), au fost finantate, la Tulcea, un numar de 11 obiective de investitii in valoare totala de 14,9 mili­oane de lei (din care 10,1 milioane de lei pentru trei drumuri de interes judetean si de interes local – 65 de kilometri). Este vorba despre reabilitatea DJ 222 Tulcea- Sarichioi-Enisala, reabilitarea DJ 222 A Nifon – Luncavita, reabilitare DC 24 Neatarnarea-Sarighiol de Deal (toate drumurile sunt aproape finalizate).

Cat s-a cheltuit pentru sistemele de alimentare cu apa

De asemenea, s-a mai alocat suma de 4,2 milioane de lei pentru sapte sisteme de alimentare cu apa din judet: alimentare cu apa pentru satul Sabangia, comuna Sarichioi (in proportie de 40%), extindere si reabilitare a sistemului de alimentare cu apa in localitatea Luncavita (100%), alimentare cu apa sat Lastuni, comuna Mihail Kogalniceanu (100%), alimentare cu apa sat Baltenii de Sus, comuna Bestepe (60%), modernizarea sistemului de alimentare cu apa in Slava Cercheza (95%), alimentare cu apa sat Corugea, comuna Casimcea (45%), alimentare cu apa sat Visina, comuna Jurilovca (35%), extinderea sistemului de alimentare cu apa in Ceamurlia de Jos (15%).

Bani pentru intretinerea soselelor

La finalul anului trecut, au fost efectuate lucrari de intretinere a imbracamintilor asfaltice si tratamente bituminoase pe o lungime totala de aproximativ 30 kilometri. Este vorba despre drumurile judetene DJ222 Beidaud – Sarighiol de Deal, DJ222B Stejaru – Vasile Alecsandri, DJ222C Agighiol- Iazurile, DJ 222G Daeni, DJ222K Intersectie DN22D-Greci, DJ223A Casimcea – Razboieni si DJ229 Centru Niculitel (o valoare totala de 3,7 milioane de lei).

Au fost efectuate si lucrari de intretinere a drumurilor pietruite (pe o lungime de 16 kilometri), pe drumul judetean DJ222N Trecerea cu bacul – Ceatalchioi (o valoare totala de 550.000 lei).

De asemenea, in aceasta perioada, s-a finalizat contractul pentru intocmirea Cadastrului drumurilor judetene prin incheierea proceselor verbale de delimitare a vecinatatii drumurilor judetene, a extraselor de carte funciara si intabulare a suprafetelor aferente drumurilor ce apartin domeniului public al judetului Tulcea.

Investitii pentru 2013

Pentru anul 2013 au fost pregatite alte lucrari de infractructura: „Reabilitare poduri, podete pe DJ222B“, pentru care a fost achizitionat contractul de servicii de proiectare si „Dezvoltarea durabila si echilibrata a zonei turistice Niculitel, prin imbunatatirea infrastructurii de acces“, cu finantare din bugetul propriu si fonduri nerambursabile prin POR 2007-2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.