Tehnologia care masoara vantul cu ajutorul sunetului

0
407
RWEA: Investitorii în energie eoliană sunt în alertă din cauza noilor taxe pe turbine şi cabluri electrice
Tehnologia care masoara vantul cu ajutorul sunetului

Wind Power Energy (WPE), companie de consultanta si servicii pentru parcuri eoliene si fotovoltaice, introduce in premiera pe piata din Romania echipamentul de masurare a resurselor si potentialului energetic eolian Sodarul AQ500 (“Sound Detection and Ranging”), tehnologie care face posibila masurarea profilului pe verticala a vantului cu ajutorul sunetului.

WPE a semnat un parteneriat cu AQSystems Suedia, companie care dezvolta solutii de “remote sensing” pentru masurarea vantului inca din anul 1960. WPE a devenit astfel distribuitor autorizat pentru Romania al produselor AQSystems pentru analiza resurselor si potentialului eolian si estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 15% in 2013, datorita lansarii noii game.

“Noul parteneriat cu AQSystems, companie suedeza cu experienta in folosirea echipamentelor de tip sodar de peste 50 de ani, aduce atat un plus de calitate si eficienta in efectuarea masuratorilor si dezvoltarilor proiectelor eoliene, cat si o crestere a eficientei si operarii parcurilor”, a declarat Sebastian Enache, directorul general al Wind Power Energy.

Avantajele acestei tehnologii tin si de faptul ca, spre deosebire de un stalp de masura, sodarul nu are nevoie de autorizatie de construire – pentru ca este mobil – si, totodata, poate masura vantul pana la o inaltime de 200 de metri, functionand in conditii climatice extreme: -40°C pana la 60°C, cu o acuratete de 0,1m/s.

“Turbinele eoliene sunt din ce in ce mai inalte, iar stalpii de masura sunt din ce in ce mai scumpi. Echipamentul AQ500 Sodar permite validarea rapida a profilului vertical al vantului, avand incertitudini reduse si o mare disponibilitate”, a adaugat Sebastian Enache.

De asemenea, Pelle Hurtig, directorul general al AQSystem Suedia, crede ca Romania are potentialul de a deveni in viitor o piata foarte importanta in acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.