CE vrea reducerea cu 30% a emisiilor de CO2 ale camioanelor

CE vrea reducerea cu 30% a emisiilor de CO2 ale camioanelor
CE vrea reducerea cu 30% a emisiilor de CO2 ale camioanelor

Comisia Europeana a prezentat miercuri un plan ce vizeaza reducerea cu 30% a emisiilor de gaze poluante pentru camioane si autobuze, responsabile pentru un sfert dintre emisiile de CO2 provocate de transportul rutier si 5% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera in cadrul UE, transmite France Presse.

“Am inceput prin reglementarea masinilor si camionetelor, iar rezultatele au aparut: emisiile au fost reduse, poluarea atmosferica din orase este in scadere, iar consumatorii isi pot achizitiona acum masini bazate pe tehnologii inovatoare si mai economice din punct de vedere al carburantului”, a explicat intr-un comunicat comisarul european insarcinat cu schimbarile climatice, Connie Hedegaard.

“Este motivul pentru care ne concentram acum eforturile asupra camioanelor si autobuzelor”, a adaugat ea, explicand ca noile masuri vor “permite reducerea emisiilor de CO2 ale acestor vehicule, ajutarea operatorilor din sector sa economiseasca bani, vizand de asemenea o Uniune Europeana mai putin dependenta de importurile de petrol”.

Un instrument de simulare digital, VECTO, a fost pus la punct pentru a masura emisiile de CO2 ale vehiculelor noi. Comisia intentioneaza sa prezinte anul viitor propuneri legislative care sa impuna certificarea, declararea si controlarea emisiilor de CO2 ale autovehiculelor utilitare grele noi. Propunerea va fi formulata de noul executiv ce va fi desemnat in urma alegerilor europarlamentare programate in cateva zile.

“Este o prima etapa esentiala spre reducerea emisiilor, dat fiind ca a fost dificil pana in prezent sa comparam autovehiculele utilitare grele, in principal din cauza marii varietati de modele si de marimi de camioane disponibile”, a subliniat Comisia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *