Biroul de Meteorologie Australian a anuntat, marti, ca toate cele sapte modele climatice indica faptul ca vremea extrema se va intoarce in intreaga lume, in a doua jumatate a anului 2012, din cauza reaparitiei fenomenului El Nino.
Fenomenul El Nino aduce vreme extrema pe toata planeta, inclusiv ploi torentiale, furtuni sau seceta, ce afecteaza grav agricultura.
Biroul Australian a realizat sapte modele climatice, cu informatii stranse de la colegii meteorologi din intreaga lume, din care cinci indica revenirea conditiilor El Nino, in timp ce celelalte doua sunt neutre – nu arata nici El Nino, nici La Nina.
Organizatia Meteorologica Mondiala a declarat saptamana trecuta ca previziunile sale sunt neutre pentru a doua jumatate a lui 2012.
Ultimul fenomen El Nino a fost inregistrat in 2009/2010, cand a fost clasificat drept slab-moderat.
El Nino este unul din cele mai complexe fenomene globale ale interactiunii intre atmosfera si hidrosfera. Acesta se produce in zona tropicala a Oceanului Pacific si are doua efecte majore: incalzirea la suprafata a apelor oceanului si deplasarea acestora dinspre vest spre est, sub impulsul unor mase de aer care se deplaseaza in aceeasi directie si modificarea anormala a climei pe intreaga planeta, dar mai ales, in zonele tropicale.
Denumirea El Nino provine din limba spaniola si inseamna „Copilul Domnului”, fiind folosita de pescarii din Peru si Ecuador pentru perioadele din preajma Craciunului, cand apa oceanului este foarte calda. Fenomenul se repeta la intervale neregulate cuprinse intre 3 si 7 ani, iar incalzirea poate sa dureze chiar si 1-2 ani.
Opusul fenomenului El Nino este La Nina („fetita”, in limba spaniola), fenomen caracterizat printr-o racire anormala a apelor din estul Oceanului Pacific, care duce, si el, la fenomene meteo extreme.
In ultimii 100 de ani, frecventa acestor fenomene s-a marit, insa inca nu se stie daca este legata de incalzirea globala.