Ziua Europeana a Parcurilor 2012

Ziua Europeana a Parcurilor, 24 mai

“See the sky. Touch a tree. Feel the air. Find yourself”

« Priveste cerul. Atinge un copac. Simte aerul. Regaseste-te. »

Aceasta este deviza pe care EUROPARK Federation o propune pentru evenimentele ce vor marca sarbatorirea Zilei Europene a Parcurilor. Este vorba despre ariile naturale protejate mari, care adapostesc cele mai importante ecosisteme continentale.

In acest domeniu, Romania ocupa primul loc la nivel european, pentru ca cele 28 de parcuri naturale si nationale de la noi, conserva ultimele ecosisteme suta la suta naturale de pe continent.

Pentru a sarbatori « Ziua Europeana a Parcurilor », Asociatia Administratiilor de Arii Naturale Protejate, sustinuta de Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite, Ministerul Mediului si RNP-Romsilva, va realiza in colaborare cu Muzeul National al Satului « Dimitrie Gusti » din Bucuresti o expozitie de fotografii in aer liber.

Pentru prima data, vizitatorii muzeului, dar si personalitatile ce vor fi invitate la eveniment, vor putea sa vada, prin intermediul fotografiilor, peisajele unice care au sustinut dezvoltarea satelor romanesti, a arhitecturii traditionale, a mestesugurilor unice care stau dovada a legaturii dintre romani si natura.

Practic in curtea caselor vor fi expuse fotografii ale locurilor de unde casele au fost aduse. Vom putea vedea padurile care au dat lemnul pentru prispe, porti si biserici, pentru instrumentele muzicale si pentru icoanele mestesugite, vom vedea muntii care au dat piatra pentru constructii si pajistile care au hranit turmele de oi, vom vedea florile si ierburile de leac, vom putea asculta cantecul pasarilor si suieratul vantului.

In paralel, administratiile celor 28 de parcuri naturale si nationale din tara, vor organiza evenimente dedicate comunitatilor locale, actiuni de constientizare ecologica si targuri cu produse traditionale locale.

Pentru a sustine cauza ariilor naturale protejate vor fi prezenti la evenimente ambasadorii onorifici ai parcurilor : Camelia Sucu, Grigore Lese, Petru Lificiu, Dan Matei Agathon, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipa, Anton Caragea, Crina Coco Popescu si Dumitru Prunariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *