ANRE analizeaza o posibila reducere a ajutorului de stat pentru energia produsa in centrale fotovoltaice

Spania suprataxeaza energia regenerabila dupa ce a subventionat-o
ANRE analizeaza o posibila reducere a ajutorului de stat pentru energia produsa in centrale fotovoltaice

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va reanaliza, in iunie, schema de sprijin pentru investitiile in unitati fotovoltaice de productie a energiei si este posibil sa propuna Guvernului diminuarea schemei de sprijin prin certificate verzi, informeaza Mediafax. „Prima analiza va fi facuta pana la finele lunii iunie, acum evaluam proiectele. Vom propune Guvernului schimbarea schemei de sprijin, acolo unde se justifica. Daca va fi cazul, vom propune Guvernului reducerea numarului de certificate verzi, dar asta va fi la latitudinea Guvernului”, a declarat ieri Zoltan Nagy-Bege, director in ANRE, prezent la o conferinta organizata de Asociatia Romana pentru Industria Fotovoltaica (RPIA).

Certificatele verzi se tranzactioneaza la pretul maxim prevazut de lege, de 55 euro pe unitate. Astfel, o companie care produce energie in panouri fotovoltaice primeste 330 de euro pe MWh doar prin schema de sprijin, pe langa pretul de vanzare a electricitatii propriu-zise. Din datele ANRE, acest numar de certificate este prea mare, permitand dezvoltatorilor de astfel de unitati de productie sa primeasca prea multi bani prin schema de sprijin, recuperandu-si astfel investitia intr-un termen foarte scurt, de patru ani. „Cei care credeau in recuperarea investitiei in patru ani vor renunta la proiecte si vor ramane doar investitorii seriosi, de care avem nevoie”, a adaugat Nagy-Bege. El a spus ca in prezent sunt emise permise de racordare la retea pentru 805 MW in unitati fotovoltaice, din care au contracte de racordare proiecte de 335 MW, mult peste estimarile ANRE din 2010. Problema principala a schemei de sprijin prin certificate verzi este cuantumul ajutorului de stat acordat dezvoltatorilor, la nivelul ANRE existand temerea ca ajutorul de stat este prea mare, iar astfel companiile vor obtine venituri nejustificate.

In Legea de sprijin a investitiilor in energii regenerabile sunt prevazute praguri de recuperare a investitiilor, care nu trebuie sa depaseasca 10%. „Daca rata de rentabilitate creste cu mai mult de 10%, statul trebuie sa intervina si sa diminueze numarul de certificate verzi. Vrem ca din ianuarie 2013 sa ne indeplinim obligatia fata de Comisia Europeana de a reduce numarul de certificate in caz de supracompensare. Daca vom reduce numarul de certificate, nu vom cobori sub acest prag de rentabilitate”, a spus Nagy-Bege. El a precizat ca in 2010 investitia pentru 1 MW in unitati fotovoltaice era de 3,5 milioane euro, rezultand o rata de rentabilitate de 11,6%, peste limita stabilita de lege. In prezent, costurile echipamantelor au scazut, iar pentru 1 MW instalat in panouri fotovoltaice investitia a scazut la 2 milioane euro, insa rata de rentabilitate a crescut masiv, la peste 22%.

Deputatul PSD Ciprian Surupaceanu, prezent in conferinta, a afirmat ca „suntem clar in supracompensare”, dar a adaugat speranta ca legea sa nu fie modificata. „Asta nu inseamna ca nu putem inchide ochii si sa le dam sansa sa isi recupereze investitia in patru ani, in loc de sapte. (…) Sa nu ne grabim sa bagam in faliment sute de firme”, a spus Surupaceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *