EFECTELE INCALZIRII GLOBALE IN ROMANIA: DESERTURI, ORASE SUB APE SI FENOMENE METEO EXTREME

Cum va fi afectata Romania de incalzirea globala, de topirea ghetarilor sau de cresterea nivelului marilor si oceanelor? Este intrebarea la care Agentia Europeana de Mediu a incercat sa raspunda prin realizarea unei simulari, care demonstreaza cum va fi afectat teritoriul tarii noastre de schimbarile climatice.

Scenariile arata ca Romania se va confrunta, in cateva zeci de ani, cu desertificari, teritorii sub ape, fenomene meteo extreme si disparitia unor specii de animale si plante. Asta daca efectele incalzirii globale nu vor fi incetinite.

Specialistii sustin ca, in cazul in care procesul de incalzire globala nu va fi redus, nivelul Marii Negre ar putea creste alarmant. In aceste conditii, Delta Dunarii ar putea fi inundata total, iar orase precum Tulcea, Galati si Braila, Sulina ar urma sa fie partial inundate.

De asemenea, zona litorala a Marii Negre intre Sulina si Vama Veche este in pericol.

In afara de anomalii meteorologice, Romania se va confrunta si cu aparitia unor zone desertice. Mai afectate de acest fenomen sunt partea de vest a Olteniei si partea de sud-est a Banatului, unde fenomenul deja a aparut.

Exista totusi si o veste buna. Influentele cele mai grave ale schimbarilor climaterice ar putea fi resimtite abia dupa anul 2100.

Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *