Romania la foc mic

In urmatoarele decenii, precipitatiile vor scadea cu 20%, iar temperaturile vor creste incet, dar sigur, sustin unii specialisti. Zona Dobrogei se va desertifica in continuare. Cele mai afectate de seceta vor fi sudul si sud-estul Romaniei si zonele extracarpatice. Fenomenele extreme se vor intensifica. Romania la foc mic

Romania a avut parte de o iarna cu zapada cat cuprinde si cu mai multe valuri de ger. Au fost zile cand, la Mircurea Ciuc, temperaturile intepenisera la -35 de grade, iar meteorologii nu mai conteneau sa trimita avertizari de cod galben si portocaliu de viscol si temperaturi extrem de scazute pentru sudul Romaniei.

Valul de frig din aceasta iarna care s-a abatut asupra Romaniei, dar si a Europei , a fost deteminat de faza negativa a Oscilatiei Nord-Atlantice, un fenomen meteorologic care influenteaza caracterul vremii de pe continentul european, mai ales in perioada iernii. Cand Oscilatia se afla in faza negativa, ceea ce se intampla cu regularitate la cativa ani incoace, temperaturile din Europa, in anotimpul rece, sunt extrem de scazute. Precipitatiile sunt mai abundente, se depune strat gros de zapada, iar probabilitatea de a avea viscole, este foarte mare.

Primavara a venit foarte tarziu, iar pana acum a plouat in repetate randuri, iar temperaturile nu au fost nici pe departe ridicate.

Cu toate acestea, tendinta de incalzire a climei se va mentine, sustin unii specialisti in meteorologie. Ei argumenteaza ca, in ultimele decenii temperatura medie anuala in Romania a crescut cu 0,3 grade Celsius.

Particular, in zona de sud-est a tarii, cresterea a fost si de 0,8 grade. Meteorologii sustin ca o astfel de crestere a temperaturilor determina intensificarea fenomenelor extreme, cum ar fi secetele prelungite sau dimpotriva, inundatii rapide. In estul tarii, astfel de fenomene au fost tot mai frecvente in ultima vreme.

„Se face o confuzie intre conceptul de vreme si cel de clima. Vremea inseamna fluctuatii de temperatura chiar de la o ora la alta, directia si intensitatea vantului sau umiditatea aerului. Omul simte doar succesiunea fenomenelor de vreme. Pe de alta parte, clima este un concept abstract si inseamna practic sinteza fenomenelor de vreme pe o perioada cat mai mare de timp, intr-un anumit loc”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog la Administratia Nationala de Meteorologie si unul dintre expertii care a lucrat la ultimul raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice.

Temperaturile sunt in urcare

Ea a declarat ca tara noastra a fost scena unor schimbari in ceea ce priveste clima, schimbari ce se vor accelera in urmatorii ani. Motivul: cresterea cantitatii de dioxid de carbon in atmosfera la nivel global. „Noi suntem acum pe cea mai grava traiectorie a cresterii emisiilor”, explica Bojariu.

Temperaturile sunt in urcare continua la nivelul intregii tari, iar zona extracarpatica va fi cea mai afectata. Sud-vestul Romaniei si Dobrogea sunt in acest moment vulnerabile climatic, observandu-se deja tendinte de aridizare. „In urmatorii ani, vulnerabilitatea se va accentua si mai mult in aceste regiuni. Ceea ce se intampla in sud-estul Romaniei este in coerenta cu ceea ce se intampla cu clima la nivel global”, explica Bojariu. Meteorologul mai spune insa ca, in sudul tarii, exista si alte fenomene care au contribuit la aridizarea zonei, cum ar fi defrisarile masive sau secarea Luncii Dunarii. Zilele caniculare cu peste 35 de grade Celsius vor fi din ce in ce mai frecvente si vor continua sa fie si in urmatorii ani, iar valurile de caldura vor deveni tot mai dese si mai intense.

Scade nivelul precipitatiilor

S-au observat, de asemenea, schimbari in cantitatea de precipitatii, tendinta mai pronuntata in centrul tarii. Roxana Bojariu, climatolog la Administratia Nationala de Meteorologie, spune ca in urmatorii zeci de ani, rata medie zilnica de precipitatii pentru Romania va scadea cu aproximativ 20%. In ceea ce priveste caderile de zapada si aici au fost schimbari. A scazut semnificativ grosimea stratului de omat in Moldova, in zonele centrale si in Muntii Apuseni. De asemenea, numarul zilelor geroase a scazut, iar, ca medie, primavara a venit in ultimii ani mai devreme cu circa o saptamana. Temperatura maxima pe timp de iarna a crescut, in medie, din 1960 pana in 2010 cu circa 2 grade Celsius.

Primavara vine mai devreme

La nivelul Europei, s-a constatat ca, in ultimii zeci de ani, infrunzirea copacilor s-a produs cu o saptamana mai devreme decat perioada normala. Desi anul acesta iarna s-a prelungit pana spre sfarsitul lunii martie, specialistii spun ca tendinta ca primavara sa vina mai devreme se va accentua. Un alt efect al incalzirii climei va fi resimtit de speciile alpine ale Europei. 60% sunt in momentul acesta in primejdie.

Incalzirea globala nu inseamna incalzire uniforma in spatiu si in timp. Proiectiile la nivel regional ale semnalului schimbarii climatice globale sunt influentate de factori locali, cum ar fi relieful sau vecinatatea Marii Negre.

Sorg in loc de porumb

Seceta s-a instalat in sudul tarii ani la rand. Ca masuri specifice de adaptare la schimbarile climatice in urmatorii zeci de ani, in zonele unde cantitatea de apa din sol va fi scazuta se pot cultiva in continuare cereale, cum ar fi grau sau porumb, dar varietati cu o rezistenta mai mare la seceta, a explicat Elena Mateescu, directorul Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul ANM. O alta modalitate ar fi cultivarea sorgului (cereala rezistenta la seceta) in loc de porumb sau extinderea culturilor de legume, acestea din urma fiind plante cu o perioada mai mica de vegetatie.

Densitatea mai mica a plantelor pe o anumita suprafata sau semanarea mai timpurie fac, de asemenea, parte din masurile de adaptare la noile tendinte ale climei.

Braila ajunge ca la tropice

Schimbarile de clima presupun fenomene meteo extreme, dar aduc la pachet si disparitia anumitor specii de flora si fauna. De exemplu, Braila, candva „patria pestelui” si „granarul tarii”, locul pe unde se exportau anual milioane de tone de cereale, risca sa se transforme intr-un pustiu.

„Putem vorbi de o tropicalizare a zonei. Apar modificari climatice dure – ploaie cu tunete de Anul Nou, inghet in luna martie – ca sa nu mai vorbim de influenta factorilor nocivi, gen Cernobal, 1986”, ne-a spus dr. ing. Radu Moisei, directorul Administratiei Parcului Natural Balta Mica a Brailei.

In 2003, s-a inregistrat minimul istoric al cotelor Dunarii, iar trei ani mai tarziu, maximul, fluviul revarsandu-se peste faleza si inundand numeroase cladiri din vecinatate.

„In 2007, n-a plouat mai bine de 140 de zile, inregistrandu-se un soc termic evident, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Din pricina schimbarilor climatice bruste, arbori seculari, ocrotiti, din Balta Brailei, s-au uscat toti odata”, a spus inginerul silvic.

Specialistii au observat ca, in ultimii ani,temperaturile medii au crescut cu doua grade Celsius, ca in zona Baltii si-au facut aparitia ierburile de stepa si ca deficitul dintre precipitatii a ajuns la – 291 de milimetri. Mai mult, a disparut „Baltaretul”, vantul care batea dinspre Balta Brailei.

Weekend cu ploi

Astazi, cerul va fi temporar noros in mai toate regiunile tarii. Vor fi ploi, mai ales averse, insotite de descarcari electrice in zonele de deal si munte, local in regiunile sudice si centrale si, pe arii restranse, in rest. In zona inalta de munte, va fi, trecator, lapovita si ninsoare. Temperaturile maxime se vor incadra intre 12 si 21 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse, in general, intre 2 si 8 grade. In zonele joase vor fi conditii de ceata. In Capitala, cerul va fi temporar noros si, in a doua parte a zilei, este posibil sa ploua slab. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 18 grade Celsius.

Maine, vremea se va mai inrautati. Cerul va fi noros in mare parte a teritoriului, iar in centrul, vestul si sud-vestul tarii vor cadea precipitatii. Va ploua la Brasov, Oradea, Timisoara si Craiova. Aici temperaturile vor fi putin mai scazute decat in ziua precedenta. Valorile termice maxime se vor situa intre
14 si 18 grade Celsius.

Duminica, cerul va fi noros in toata tara, iar in centrul, sudul si vestul tarii va ploua. Vor cadea precipitatii la Brasov, Cluj, Craiova, Oradea si Timisoara. Temperaturile vor fi mai scazute decat sambata. Maximele se vor incadra intre 12 si 16 grade Celsius. In Capitala, duminica, de asemenea, va ploua iar valoarea termica maxima nu va depasi 16 grade.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *