Fenomenele naturale si extinctia speciilor

Extinctia este fenomenul de disparitie brusca sau treptata a unui grup (populatie, specie, familie, ordin etc.) de vietuitoare. In general, sunt supuse pericolului de extinctie speciile care nu au capacitate adaptativa foarte mare, mai exact organismele strict specializate care nu se pot adapta schimbarilor ambientale. Istoria vietii pe Pamant a fost marcata de numeroase episoade…

Citește mai departe

Romania la foc mic

In urmatoarele decenii, precipitatiile vor scadea cu 20%, iar temperaturile vor creste incet, dar sigur, sustin unii specialisti. Zona Dobrogei se va desertifica in continuare. Cele mai afectate de seceta vor fi sudul si sud-estul Romaniei si zonele extracarpatice. Fenomenele extreme se vor intensifica. Romania a avut parte de o iarna cu zapada cat cuprinde…

Citește mai departe

Summit la Copenhaga: Liderii lumii vor primi astazi un proiect de declaratie politica care ar urma sa scoata negocierile din impas

Sefii de stat si de guvern din 30 de tari ale lumii prezenti la summitul pentru clima de la Copenhaga se vor reuni vineri dimineata la ora 7:00 GMT, ora 9:00 ora Romaniei, pentru a studia un proiect de declaratie politica privind incalzirea globala, a declarat pentru AFP o sursa diplomatica. Proiectul de declaratie intocmit…

Citește mai departe

Un cercetator britanic a fost acuzat ca aranja schimbarile climatice din condei

Directorul unitatii de cercetare de la Universitatea East Anglia, Phil Jones, a fost suspendat provizoriu din functie, fiind acuzat ca ar fi modificat datele privind schimbarea climatica – se precizeaza intr-un comunicat al universitatii, preluat de France Presse. Autoritatile britanice au infiintat o comisie de ancheta, care va clarifica veridicitatea acuzatiilor. Scandalul a pornit dupa…

Citește mai departe

Copenhaga: Ultima reuniune ministeriala pentru a salva Conferinta ONU din decembrie privind schimbarile climatice

Ministrii mediului si responsabili cu problemele climatice din 42 de tari ale lumii se reunesc luni si marti in capitala Danemarcei pentru a discuta despre negocierea viitorului acord climatic care ar trebui sa fie incheiat la Summitul de la Copenhaga din luna decembrie. Intalnirea ministeriala din 16-17 noiembrie este ultima de acest fel inaintea summit-ului…

Citește mai departe

Nou calcul al cercetatorilor: efectele incalzirii globale costa doua-trei sute miliarde de dolari

Costurile necesare pentru a face fata impactului schimbarilor climatice sunt de doua-trei ori mai mari decat estimarile Natiunilor Unite – potrivit unui nou bilant stiintific independent, preluat de BBC. Astfel, cercetatorii au estimat ca suma de care este nevoie pentru a face fata celor mai grave efecte ale inundatiilor, secetei si furtunilor este de doua-trei…

Citește mai departe

Program complex pentru mediu si limitarea calamitatilor naturale. Extinderea suprafetelor cu paduri

Gospodarirea intensiva a padurilor si apelor a aparat, timp de 50 de ani, Romania de secete excesive si inundatii catastrofale. Starea alarmanta a modificarilor climatice din ultimii ani din Romania, dar si de pe plan european si global, impune o analiza a masurilor ce trebuie luate, a functiilor si contributiei padurilor la asigurarea unui echilibru…

Citește mai departe

Oceanul Atlantic – superputere climatica

Oceanul Atlantic, cu capacitatea lui de a controla sistemul climatic global, poate fi considerat fara indoiala, un ocean cu superputere. Vestea proasta este ca aceasta vasta regiune este si extrem de sensibila la schimbarile climatice iar ceea ce se intampla aici sau afecteaza aceasta zona poate avea repercusiuni asupra intregii lumi. Sistemul climatic global trece…

Citește mai departe
Aerosolii produ?i de omenire reduc frecven?a furtunilor tropicale - studiu

Impactul aerosolilor asupra schimbarilor climatice si asupra precipitatiilor atmosferice

Aerosolii ar putea avea un impact mai puternic asupra ploilor din Australia si a viitoarelor modificari climatice, decat s-a presupus, sustine conducatorul cercetarilor atmosferice de la CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), doctorul Leon Rotstayn. Acesta spune ca s-a observat faptul ca aerosolii emanati din Asia pot fi cauza care duce la schimbarea traiectoriilor…

Citește mai departe

Modificarile globale si regionale ale mediului

Convorbire cu acad. Dan Balteanu, Directorul Institutului de Geografie al Academiei Romane – De aproape douazeci de ani sunteti directorul Institutului de Geografie al Academiei Romane, dar activitatea Dvs. la institut este mai veche. Cand si cum a inceput aceasta activitate? – Institutul s-a infiintat in anul 1944, si primul director a fost acad. Vintila…

Citește mai departe

Incalzirea Globala

Schimbarile climaterice au loc mai repede decat se credea initial. Un nou raport din partea WWF(World Wide Fund for Nature) arata ca schimbarea climei se intampla mai repede decat anticipasera oamenii de stiinta initial. Raportul arata ca trebuie sa actionam la scara globala pentru a preveni efectele climatice devastatoare ca de exemplu furtuni mult mai…

Citește mai departe

Schimbarile climatice si impactul lor

Energia electrica are o importanta vitala pentru dezvoltarea economico-sociala a lumii contemporane ,consumul de energie electrica fiind indispensabil tuturor sectoarelor de activitate. Cresterea nivelului vietii materiale si spirituale a populatiei mondiale, a nivelului civilizatiei urbane sau rurale,este strans legata de productia si consumul de energie electrica, acestea devenind un indicator al aprecierii stadiului dezvoltarii economico-sociale…

Citește mai departe